Notícies

Juliette Binoche, nova presidenta de la European Film Academy

15/03/2024

L’actriu francesa Juliette Binoche ha estat proposada per unanimitat per tots els membres de la Junta de l’Acadèmia de Cinema Europeu per succeir a Agnieszka Holland com a presidenta de l’Acadèmia de Cinema Europeu

La nova presidenta va ser escollida després que la presidenta en funcions, la cineasta polonesa Agnieszka Holland, hagués decidit renunciar el 2024. El càrrec honorífic de president de l’Acadèmia del Cinema Europeu té un poder fortament simbòlic i encarna allò que l’Acadèmia vol representar. Ingmar Bergman va ser el primer president i va ser escollit originalment pels 40 membres fundadors de l’Acadèmia el 1989. Wim Wenders el va succeir el 1996 i va exercir fins al 2020, seguit de Holland, com a primera dona presidenta de l’Acadèmia.

La Junta de l’Acadèmia, recentment renovada al gener, ha proposat inequívocament Juliette Binoche com a nova presidenta de l’Acadèmia als membres de l’Acadèmia de Cinema Europeu. Juliette Binoche, membre actiu de l’Acadèmia del Cinema Europeu durant molts anys, ha confirmat que està disponible per assumir aquest paper. Formalment això serà a partir de l’1 de maig de 2024, després que la majoria dels 4.600 membres de l’Acadèmia del Cinema Europeu hagin donat el seu vot d’aprovació fins a finals d’abril de 2024.

Holland, que va exercir com a presidenta del Consell fins al 2019, va assumir el càrrec de presidenta el 2021, succeint al cineasta alemany Wim Wenders. Va indicar la seva decisió de deixar el seu paper aquesta primavera, tot expressant el desig de dedicar-se plenament a fer pel·lícules. En una declaració compartida amb tots els membres de l’Acadèmia de 52 països europeus, l’actual president de la junta, Mike Downey i el conseller delegat de l’Acadèmia, Matthijs Wouter Knol, van dir: “Volem honrar el desig d’Agnieszka Holland i entendre completament que les responsabilitats a més de la realització de cinema, per molt inspiradores i importants que siguin, poden de vegades oposar-se a la creació d’art. Una decisió com aquesta també ens fa adonar-nos del molt que devem a la feina d’Agnieszka Holland per a la nostra institució. En nom de l’Acadèmia del Cinema Europeu, volem agrair-li el seu enorme suport, la seva força i una forta visió en totes les funcions que ha exercit dins de l’estructura de l’Acadèmia. Sense això, la feina feta els darrers anys no hauria estat la mateixa, i sens dubte no hauria estat tan agradable”.

Imagen
Imagen

Juliette Binoche és una actriu, artista i ballarina nascuda a París. Referent indiscutible del cinema europeu i protagonista de produccions internacionals durant quatre dècades, Juliette Binoche, distingida amb l’Oscar, el BAFTA, el César, l’European Film AwardScreen Actors Guild Award o nominacions al Globus d’Or, els premis d’interpretació als festivals de CannesBerlín i Venècia, i el Premi Donostia del Festival de San Sebastián, va rebre també el Goya Internacional 2023.

Coneguda per les seves inoblidables interpretacions en films com ‘El paciente inglés‘, actualment l’hem pogut veure a ‘A Fuego Lento‘ i a la minisèrie d’Apple TV+, ‘The New Look‘ (on interpreta Coco Chanel amb Ben Mendelsohn). Els seus propers projectes inclouen ‘The Return‘, juntament amb Ralph Fiennes i dirigida per Uberto Pasolini i ‘Queen at Sea‘, dirigida per Lance Hammer.

Binoche també ostenta la distinció única de ser l’única dona a guanyar el premi a la millor actriu als tres principals festivals de cinema europeus: la Palma d’Or a Cannes per ‘Copia Certificada‘ (2010), la Copa Volpi i el Premi Pasinetti a Venècia per ‘Tres Colores: Azul‘ (1993) i l’Ós de Plata de Berlín pel ‘Paciente inglés‘ (1996).

Binoche va obtenir el reconeixement per primera vegada l’any 1985 per interpretar una versió modernitzada i adolescent de la Verge Maria a la controvertida ‘Yo te saludo, María‘, de Jean-Luc Godard. L’actriu es va convertir en una autèntica estrella francesa el mateix any amb una aclamada actuació a ‘Rendez-vous‘, d’André Téchiné. I encara que va ser la favorita del Festival de Cinema de Canes de 1985, Binoche va obtenir un autèntic reconeixement internacional quan va interpretar Tereza a ‘La insoportable levedad del ser‘, de Philip Kaufman al costat de Daniel Day-Lewis el 1988.

Alguns dels seus papers cinematogràfics més destacats inclouen ‘Chocolat‘ (que li va valer la seva segona nominació a l’Oscar); ‘El Húsar en el Tejado‘, amb Olivier Martinez; ‘Romance en Nueva York‘, amb William Hurt; ‘Paris, Je t’aime‘; ‘Cumbres Borrascosas‘, amb Ralph Fiennes; ‘Como la vida misma‘, amb Steve Carell; ‘Confesiones íntimas de una mujer‘, de Diane Kurys; ‘Código desconocido‘, de Michael Haneke i el seu paper nominat al César a ‘La viuda de Sant Pierre‘. 

Posteriorment va protagonitzar ‘Cosmopolis‘ (2012) juntament amb Robert Pattinson i dirigida per David Cronenberg, i ‘An Open Heart‘. El 2013, Binoche va interpretar Camille Claudel a ‘Camille Claudel 1915‘, de Bruno Dumont, i va rebre excel·lents crítiques per la seva actuació. En els anys següents, Binoche va protagonitzar ‘Nadie quiere la noche‘, d’Isabel Coixet, en l’èxit de taquilla ‘Godzilla‘ (va recaptar més de 500 milions de dòlars a taquilla a tot el món), ‘Viaje a Sils María‘, al costat de Kristen Stewart i Chloë Grace Moretz i ‘Los 33: una historia de esperanza‘, amb Antonio Banderas.

El 2017, va protagonitzar juntament amb Camille Cottin, dos projectes: ‘Una familia embarazosa‘ i la sèrie ‘Call my agent‘. Aquell mateix any, Binoche va tornar a la pantalla gran amb ‘Ghost in the Shell’, amb Scarlett Johansson, i l’estrena a Cannes de Claire Denis ‘Un sol interior‘. En els anys següents va protagonitzar ‘Hight Life‘ (2018), tot reunint-se amb Claire Denis i Robert Pattinson; ‘La verdad‘ (2019), amb Ethan Hawke; ‘Clara i Claire‘ (2019), amb François Civil; ‘Manual de la buena esposa‘ (2020) o ‘En un muelle de Normandía‘ (2021).

Entre l’extensa filmografia de Juliette Binoche figuren una trentena de títols desenvolupats o distribuïts amb suport d’Europa Creativa MEDIA

Recupereu aquí l’entrevista que vam tenir ocasió de fer-li a Juliette Binoche, en el marc de la 70a edició del Festival de San Sebastián, que li va atorgar el Premi Donostia, el màxim guardó honorífic del certmamen.

Més informació

COMPARTIR

MÉS NOTÍCIES

17/05/2024
Dok Lepizig obre la inscripció de projectes documentals al Doc Co-Pro Market 2024
La 67a edició de DOK Leipzig, el Festival internacional de llargmetratges documentals i pel·lícules d’animació ha obert la convocatòria de la 20a edició del DOK Co-Pro Market, l’esdeveniment de cofinançament i networking, que es durà a terme el 28 i el 29 d’octubre de 2024. La data límit per enviar-hi projectes és el 15 de juliol de 2024. 
16/05/2024
Erich Pommer Institut obre la convocatòria de Series’ Women 2024-2025
Erich Pommer Institut ha obert les inscripcions de la quarta edició del programa Series’ Women, que es durà a terme en línia i presencial de novembre de 2024 a març de 2025. La data límit per inscriure-s'hi és el 16 de setembre de 2024.
16/05/2024
La 37a edició dels European Film Awards obre el termini de presentació de llargmetratges
La 37a edició del European Film Awards, que enguany es duran a terme a Lucerna (Suïssa) el 7 de desembre, ha obert el termini de presentació de llargmetratges fins al proper 31 de maig.
16/05/2024
Sessió en línia per a productors/es sobre les necessitats dels compradors internacionals
L'oficina MEDIA d'Itàlia (Roma) organitza un workshop en línia per a productors/es titulat “Servicing: what's new? The needs of international buyers".
15/05/2024
APostLab obre les inscripcions del taller anual de postproducció 2024
La propera edició del taller Annual Workshop d'APostLab es durà a terme a Halle, Alemanya, del 22 al 27 d'octubre de 2024. La data límit per inscriure-s'hi és el 31 de juliol de 2024.
14/05/2024
Sessió informativa sobre la convocatòria MEDIA European Film Sales 2024
El proper dimecres 5 de juny de 2024, l'EACEA (Agència Executiva Europea d’Educació i Cultura) organitza una sessió informativa en línia sobre la convocatòria Europa Creativa MEDIA European Film Sales 2024, el termini de la qual és el 20 de juny.
14/05/2024
EAVE Marketing Workshop 2024 obre la convocatòria
EAVE Marketing Workshop 2024, una iniciativa d'EAVE - European Audiovisual Entrepreneurs en col·laboració amb Film Fund Luxembourg i el suport d’Europa Creativa MEDIA, té oberta la convocatòria fins al proper 7 de juny. 
13/05/2024
Els films MEDIA ‘Robot Dreams’ i ‘El sueño de la sultana’, guardonats als Premis Quirino de l’animació iberoamericana
La pel·lícula d'animació amb suport MEDIA Robot Dreams, dirigida per Pablo Berger i produïda per l’empresa catalana Arcadia Motion Pictures i la basca Lokiz Films, ha estat doblement guardonada a la 7a edició dels Premis Quirino de l'Animació Iberoamericana.
13/05/2024
Disponible el vídeo de la sessió ‘Nova Bauhaus Europea: balanç i perspectives de futur’
Ja està disponible el vídeo de l’acte ‘Nova Bauhaus Europea: balanç i perspectives de futur’, que es va dur a terme el 15 d’abril passat a l’Auditori del Palau de la Generalitat.
13/05/2024
Presenta el teu projecte d’animació al Cartoon Springboard 2024
La propera edició de Cartoon Springboard, de CARTOON, es durà a terme a Madrid del 29 al 31 d'octubre de 2024. És un programa de pitching per a talents emergents de l'animació que presenten el seu primer projecte.

Content

European Slate Development
(CREA-MEDIA-2024-DEVSLATE)

Termini: 13/des/2023

No hi ha convocatories d'aquesta categoria...

Business

Fostering European media talents and skills
(CREA-MEDIA-2022-TRAINING)

Termini: 04/mai/2022

No hi ha convocatories d'aquesta categoria...

Altres

Music Moves Europe
(CREA-CULT-2022-MME)

Termini: 12/gen/2023

No hi ha convocatories d'aquesta categoria...

Content

TV and online content
(CREA-MEDIA-2024-TVONLINE)

1r Termini: 07/des/2023
2n Termini: 14/05/2024

No hi ha convocatories d'aquesta categoria...

Content

European Co-development
(CREA-MEDIA-2024-CODEV)

Termini: 06/mar/2024

No hi ha convocatories d'aquesta categoria...

Content

European mini-slate development
(CREA-MEDIA-2024-DEVMINISLATE)

Termini: 10/set/2024

No hi ha convocatories d'aquesta categoria...

Content

Video Games and Immersive content development
(CREA-MEDIA-2024-DEVVGIM)

Termini: 24/gen/2024

No hi ha convocatories d'aquesta categoria...

Business

European Film Distribution
(CREA-MEDIA-2024-FILMDIST)

Termini: 25/abr/2024

No hi ha convocatories d'aquesta categoria...

Business

European Film Sales
(CREA-MEDIA-2024-FILMSALES)

Termini: 20/jun/2024

No hi ha convocatories d'aquesta categoria...

Business

Innovative tools and business models
(CREA-MEDIA-2024-INNOVBUSMOD)

Termini: 25/gen/2024

No hi ha convocatories d'aquesta categoria...

Business

Markets & Networking
(CREA-MEDIA-2024-MARKETNET)

Termini: 18/gen/2024

No hi ha convocatories d'aquesta categoria...

Business

MEDIA 360°
(CREA-MEDIA-2022-MEDIA360)

Termini: 12/abr/2022

No hi ha convocatories d'aquesta categoria...

Audience

Films on the Move
(CREA-MEDIA-2024-FILMOVE)

1r Termini: 14/mar/2024
2n Termini: 18/07/2024

No hi ha convocatories d'aquesta categoria...

Audience

European VOD Networks and Operators
(CREA-MEDIA-2024-VODNET)

Termini: 09/abr/2024

No hi ha convocatories d'aquesta categoria...

Audience

Networks of European Festivals
(CREA-MEDIA-2024-FESTNET)

Termini: 11/abr/2024

No hi ha convocatories d'aquesta categoria...

Audience

Networks of European Cinemas
(CREA-MEDIA-2024-CINNET)

Termini: 16/jul/2024

No hi ha convocatories d'aquesta categoria...

Audience

Audience Development and Film Education
(CREA-MEDIA-2023-AUDFILMEDU)

Termini: 30/mar/2023

No hi ha convocatories d'aquesta categoria...

Cross-Sectorial

Innovation Lab
(CREA-CROSS-2024-INNOVLAB)

Termini: 25/abr/2024

No hi ha convocatories d'aquesta categoria...

Cross-Sectorial

NEWS - Media literacy
(CREA-CROSS-2024-MEDIALITERACY)

Termini: 07/mar/2024

No hi ha convocatories d'aquesta categoria...

Cross-Sectorial

NEWS - Journalism Partnerships – Collaborations
(CREA-CROSS-2024-JOURPART-COLLABORATIONS)

Termini: 14/feb/2024

No hi ha convocatories d'aquesta categoria...

Cross-Sectorial

NEWS - Journalism Partnerships – Pluralism
(CREA-CROSS-2024-JOURPART-PLURALISM)

Termini: 14/feb/2024

No hi ha convocatories d'aquesta categoria...

Cultura

Projectes de Cooperació Europea a petita escala
(CREA-CULT-2024-COOP-1)

Termini: 23/gen/2024

No hi ha convocatories d'aquesta categoria...

Cultura

Projectes de Cooperació Europea a Escala Mitjana
(CREA-CULT-2024-COOP-2)

Termini: 23/gen/2024

No hi ha convocatories d'aquesta categoria...

Cultura

Plataformes europees per a la promoció d’artistes emergents
(CREA-CULT-2024-PLAT)

Termini: 31/gen/2024

No hi ha convocatories d'aquesta categoria...

Cultura

Xarxes europees d’organitzacions culturals i creatives
(CREA-CULT-2024-NET)

Termini: 07/mar/2024

No hi ha convocatories d'aquesta categoria...

Cultura

Entitats Culturals Paneuropees
(CREA-CULT-2024-PECE)

Termini: 31/gen/2024

No hi ha convocatories d'aquesta categoria...

Cultura

Circulació d’obres literàries europees
(CREA-CULT-2024-LIT)

Termini: 16/abr/2024

No hi ha convocatories d'aquesta categoria...