Notícies

L’Observatori Europeu de l’Audiovisual publica un informe sobre retribució justa per a autors/es i intèrprets audiovisuals

05/02/2024

L’Observatori Europeu de l’Audiovisual ha publicat el nou informe “Retribució justa dels autors i intèrprets audiovisuals en els contractes de llicència“, que analitza com la legislació europea pot garantir un tracte just per als autors/es i intèrprets al sector audiovisual.

Després de les vagues de guionistes i intèrprets que van afectar Hollywood a partir de mitjans del 2023, aquest nou informe analitza les diferents lleis europees que tenen com a objectiu garantir una remuneració justa per a les nostres forces creatives. Com les aplica cada país?

Aquest nou informe – Retribució justa dels autors i intèrprets audiovisuals en els acords de llicència – de l’Observatori Europeu de l’Audiovisual examina com la Directiva de la UE 2019/790 sobre drets d’autor i drets relacionats en el mercat únic digital (Directiva CDSM) pretén reforçar la posició dels autors/es i Intèrprets a l’hora de llicenciar els seus drets exclusius per a l’ús de les seves obres o actuacions. L’informe analitza els enfocaments adoptats pels Estats membres per fer front a aquests reptes en implementar aquesta directiva, que es va adoptar el 2019 i que s’havia de transposar a la legislació nacional el 2021.

El primer capítol ofereix una visió estructurada de la cadena de valor que implica la creació d’una obra audiovisual, les diferents etapes de producció i els drets associats que s’han de llicenciar, amb especial atenció als nous models de distribució en línia. Passant a examinar els drets econòmics dels autors i intèrprets audiovisuals, els autors examinen la naturalesa dels drets d’autor i els drets connexos, mirant en particular la possible transferència de drets al productor/a. Aquest capítol es tanca fent una ullada als diferents tipus de contractes i retribucions relacionades que són habituals al sector audiovisual europeu actual.

El capítol dos enfoca el marc legal de la UE per a una remuneració justa. Els autors subratllen que un mercat de drets d’autor que funcioni bé necessita dos objectius polítics principals: millorar la falta de transparència en les relacions contractuals i restablir l’equilibri entre el poder de negociació dels diferents socis contractuals. A continuació, aquest capítol aprofundeix en el capítol 3 del títol IV de la Directiva CDSM i les diferents disposicions que conté sobre la remuneració justa i la transparència en els contractes d’explotació i com garantir un bon funcionament del mercat dels drets d’autor.

El capítol tres aprofundeix encara més en la implementació del capítol 3, títol IV de la Directiva CDSM, pel que fa a la cessió de drets al productor, com garantir una remuneració adequada i proporcionada als autors i intèrprets o intèrprets per l’explotació de les seves obres i interpretacions, i obligacions de transparència. Els autors comparen i contrasten diferents enfocaments en set estats membres de la UE: Alemanya, França, Bèlgica, Hongria, Països Baixos, Eslovènia i Espanya. A l’annex d’aquesta publicació es fa una anàlisi detallada del marc normatiu vigent a cadascun d’aquests estats membres.

El capítol quatre analitza el paper de la negociació col·lectiva per garantir una major transparència en els acords contractuals i una remuneració justa per als creadors del sector audiovisual. Ofereix una visió general dels diferents mecanismes previstos a nivell nacional amb aquesta finalitat. L’informe analitza especialment els convenis col·lectius, que s’examinen aquí a la llum del dret europeu de la competència, i les organitzacions de gestió col·lectiva, el paper i el funcionament dels quals es descriuen. Els autors fan una ullada pràctica a exemples d’exploració de convenis col·lectius i la seva aplicació a Alemanya, Suècia, Dinamarca, Polònia, França, Itàlia, els Països Baixos i els Estats Units.

El capítol cinc passeja el lector per la jurisprudència recent de la UE en aquest camp. Tot i que la transposició tardana de la Directiva CDSM a molts estats membres encara no permet una jurisprudencia abundant, alguns conceptes clau relacionats amb una remuneració adequada i proporcionada ja fa temps que són considerats pels tribunals nacionals i internacionals, que s’examinen aquí.

Els autors conclouen subratllant “com de central és la qüestió de la remuneració justa dels creadors a l’àmbit mundial, en particular en el context de les plataformes d’streaming, amb l’objectiu de donar suport a la vitalitat i la sostenibilitat del sector cinematogràfic i audiovisual”.

Un nou informe gratuït de lectura obligatòria per entendre com la legislació de la UE pretén aconseguir un acord de remuneració just per als autors/es i intèrprets audiovisuals que treballen a les indústries audiovisuals europees actuals.

Consulteu i descarregueu-vos el nou informe “Retribució justa dels autors i intèrprets audiovisuals en els contractes de llicència” de l’Observatori Europeu de l’Audiovisual.

COMPARTIR

MÉS NOTÍCIES

28/05/2024
El Festival de Cinema de Göteborg presenta l’Informe Nostradamus 2024: ‘Paradoxa de l’esperança’
Göteborg Film Festival  ha presentat l'11a edició anticipada del Nostradamus Report, en el marc del Marché du Film 2024 del Festival de Cannes. Un any més, signat per l'analista de mitjans Johanna Koljonen. 
28/05/2024
IDFAcademy 2024 obrirà la convocatòria properament
La propera edició d'IDFAcademy, que es durà a terme a Amsterdam (Països Baixos), del 14 al 17 de novembre en el marc de l'IDFA, obrirà la convocatòria properament.
28/05/2024
Cartoon Business 2024 obre inscripcions
Del 18 al 20 de novembre de 2024 es durà a terme a Brussel·les (Bèlgica) una nova edició del Cartoon Business, un seminari de CARTOON sobre nous models emergents de negoci en l’àmbit de l’animació.
27/05/2024
TorinoFilmLab obre la convocatòria de TFL Next – TV Series 
TorinoFilmLab ha obert la convocatòria de la propera edició de TFL Next – TV Series fins al 7 de juliol.
27/05/2024
Presència de pel·lícules MEDIA entre les guardonades al Festival de Cannes 2024
La 77a edició del Festival de Cannes va finalitzar el passat dissabte 25 de maig amb la gala de lliurament de premis. Entre les pel·lícules guardonades figuren diversos films amb suport d’Europa Creativa MEDIA.
24/05/2024
Atlàntida Mallorca Talents Lab 2024 anuncia els projectes seleccionats 
La 7a edició de l'Atlàntida Mallorca Talents Lab (AMTL), que compta amb la col·laboració de la nostra oficina, ha anunciat els 10 projectes seleccionats, d'entre les més de 180 sol·licituds.
23/05/2024
World Cinema Fund Europe obre la convocatòria
L'esquema de finançament World Cinema Fund Europe de la Berlinale té oberta la convocatòria fins al proper 8 de juliol.
23/05/2024
Europa Cinemas presenta el seu informe Facts & Figures 2023
Europa Cinemas, la xarxa de sales de cinema compromesa amb el cinema europeu, ha presentat el seu informe Facts & Figures 2023.
23/05/2024
Circle Fiction Orbit 2024 obre la convocatòria
Després de l'èxit de l'any passat, CIRCLE llança la segon edició del seu programa personalitzat en la indústria de la ficció, Fiction Orbit.
23/05/2024
DOK Leipzig obre la convocatòria d’Animation Lab
Animation Lab de DOK Leipzig, formació d'indústria en col·laboració amb CEE Animation i el suport d'Europa Creativa MEDIA, té oberta la convocatòria fins al 30 de juny.

Content

European Slate Development
(CREA-MEDIA-2024-DEVSLATE)

Termini: 13/des/2023

No hi ha convocatories d'aquesta categoria...

Business

Fostering European media talents and skills
(CREA-MEDIA-2022-TRAINING)

Termini: 04/mai/2022

No hi ha convocatories d'aquesta categoria...

Altres

Music Moves Europe
(CREA-CULT-2022-MME)

Termini: 12/gen/2023

No hi ha convocatories d'aquesta categoria...

Content

TV and online content
(CREA-MEDIA-2024-TVONLINE)

1r Termini: 07/des/2023
2n Termini: 14/05/2024

No hi ha convocatories d'aquesta categoria...

Content

European Co-development
(CREA-MEDIA-2024-CODEV)

Termini: 06/mar/2024

No hi ha convocatories d'aquesta categoria...

Content

European mini-slate development
(CREA-MEDIA-2024-DEVMINISLATE)

Termini: 10/set/2024

No hi ha convocatories d'aquesta categoria...

Content

Video Games and Immersive content development
(CREA-MEDIA-2024-DEVVGIM)

Termini: 24/gen/2024

No hi ha convocatories d'aquesta categoria...

Business

European Film Distribution
(CREA-MEDIA-2024-FILMDIST)

Termini: 25/abr/2024

No hi ha convocatories d'aquesta categoria...

Business

European Film Sales
(CREA-MEDIA-2024-FILMSALES)

Termini: 20/jun/2024

No hi ha convocatories d'aquesta categoria...

Business

Innovative tools and business models
(CREA-MEDIA-2024-INNOVBUSMOD)

Termini: 25/gen/2024

No hi ha convocatories d'aquesta categoria...

Business

Markets & Networking
(CREA-MEDIA-2024-MARKETNET)

Termini: 18/gen/2024

No hi ha convocatories d'aquesta categoria...

Business

MEDIA 360°
(CREA-MEDIA-2022-MEDIA360)

Termini: 12/abr/2022

No hi ha convocatories d'aquesta categoria...

Audience

Films on the Move
(CREA-MEDIA-2024-FILMOVE)

1r Termini: 14/mar/2024
2n Termini: 18/07/2024

No hi ha convocatories d'aquesta categoria...

Audience

European VOD Networks and Operators
(CREA-MEDIA-2024-VODNET)

Termini: 09/abr/2024

No hi ha convocatories d'aquesta categoria...

Audience

Networks of European Festivals
(CREA-MEDIA-2024-FESTNET)

Termini: 11/abr/2024

No hi ha convocatories d'aquesta categoria...

Audience

Networks of European Cinemas
(CREA-MEDIA-2024-CINNET)

Termini: 16/jul/2024

No hi ha convocatories d'aquesta categoria...

Audience

Audience Development and Film Education
(CREA-MEDIA-2023-AUDFILMEDU)

Termini: 30/mar/2023

No hi ha convocatories d'aquesta categoria...

Cross-Sectorial

Innovation Lab
(CREA-CROSS-2024-INNOVLAB)

Termini: 25/abr/2024

No hi ha convocatories d'aquesta categoria...

Cross-Sectorial

NEWS - Media literacy
(CREA-CROSS-2024-MEDIALITERACY)

Termini: 07/mar/2024

No hi ha convocatories d'aquesta categoria...

Cross-Sectorial

NEWS - Journalism Partnerships – Collaborations
(CREA-CROSS-2024-JOURPART-COLLABORATIONS)

Termini: 14/feb/2024

No hi ha convocatories d'aquesta categoria...

Cross-Sectorial

NEWS - Journalism Partnerships – Pluralism
(CREA-CROSS-2024-JOURPART-PLURALISM)

Termini: 14/feb/2024

No hi ha convocatories d'aquesta categoria...

Cultura

Projectes de Cooperació Europea a petita escala
(CREA-CULT-2024-COOP-1)

Termini: 23/gen/2024

No hi ha convocatories d'aquesta categoria...

Cultura

Projectes de Cooperació Europea a Escala Mitjana
(CREA-CULT-2024-COOP-2)

Termini: 23/gen/2024

No hi ha convocatories d'aquesta categoria...

Cultura

Plataformes europees per a la promoció d’artistes emergents
(CREA-CULT-2024-PLAT)

Termini: 31/gen/2024

No hi ha convocatories d'aquesta categoria...

Cultura

Xarxes europees d’organitzacions culturals i creatives
(CREA-CULT-2024-NET)

Termini: 07/mar/2024

No hi ha convocatories d'aquesta categoria...

Cultura

Entitats Culturals Paneuropees
(CREA-CULT-2024-PECE)

Termini: 31/gen/2024

No hi ha convocatories d'aquesta categoria...

Cultura

Circulació d’obres literàries europees
(CREA-CULT-2024-LIT)

Termini: 16/abr/2024

No hi ha convocatories d'aquesta categoria...