Notícies

Nou informe de l’Observatori Europeu de l’Audiovisual sobre mesures de suport al sector de l’exhibició cinematogràfica

11/06/2024

L’Observatori Europeu de l’Audiovisual ha publicat una nova anàlisi en profunditat sobre les mesures de suport al sector de l’exhibició cinematogràfica.

Sota el títol ‘Curtains up on regulation and support measures for the cinema exhibition sector‘, el nou informe analitza quines normatives i polítiques de suport hi ha a Europa per donar suport al sector de l’exhibició de cinema.

L’informe, redactat per Sophie Valais, cap adjunta del Departament d’Informació Jurídica de l’Observatori, aprofundeix en les complexitats dels marcs normatius i dels mecanismes de suport que configuren el panorama de les exhibicions cinematogràfiques a Europa.

El primer capítol ofereix una visió en profunditat del sector de l’exhibició cinematogràfica, tot resseguint-ne l’evolució històrica des de finals del segle XIX fins a l’actualitat. Explora el circuit de comercialització de pel·lícules, tot detallant-ne la cadena de valor des de la preproducció fins al llançament comercial. Aquesta secció destaca el paper dels distribuïdors i exhibidors en l’explotació cinematogràfica de pel·lícules, i examina les tendències del mercat, inclosa l’assistència al cinema i l’estructura de la taquilla europea. El capítol també analitza les noves estratègies que s’utilitzen per atraure el públic del cinema en una època cada cop més dominada pels streamers, una tendència anterior però que va ser agreujada per la pandèmia de la COVID.

El segon capítol analitza el doble enfocament europeu de la intervenció pública en el sector del cinema. Presenta una visió general completa de les normes de competència, d’una banda, i de les normatives sectorials específiques dissenyades per garantir els objectius de la política cultural, de l’altra. Aquest capítol també ofereix exemples concrets d’eines normatives nacionals tant des del punt de vista econòmic (permisos especials per a l’explotació de cinemes, vals per a determinats grups de públic, per exemple) com cultural (quotes, compromisos o bonificacions per promoure la diversitat de la programació, per exemple), tot reflectint la gran varietat d’enfocaments arreu d’Europa. En aquest capítol també es descriu el marc legal rellevant de la UE, tractant qüestions com l’exclusivitat cinematogràfica, les finestres d’estrena i la territorialitat. A més, l’autora aborda les normes de la UE sobre competència i ajuts estatals tal com s’apliquen al sector del cinema, tot proporcionant una anàlisi exhaustiva de l’entorn normatiu que dona suport a la diversitat i la sostenibilitat del cinema a Europa.

El capítol tres descriu els mecanismes europeus de suport públic als cinemes, tot presentant l’evolució de les polítiques públiques de cinema des de la noció d'”excepció cultural” fins al concepte més ampli de “diversitat cultural“. El capítol també detalla les condicions en què les ajudes estatals es consideren compatibles amb el mercat comú d’acord amb la legislació de competència de la UE i examina els criteris d’avaluació dels sistemes nacionals de suport en virtut de la Comunicació cinematogràfica de 2013. A més, examina diversos programes de suport nacionals i supranacionals, com ara el suport a cinemes d’arthouse i rurals, renovació de cinemes i estratègies innovadores dissenyades per atraure nous públics. L’autor també destaca els diversos enfocaments per donar suport a la distribució i exhibició de pel·lícules a Europa.

A la conclusió, l’autora subratlla la importància de l’experiència del cinema col·lectiu com a pedra angular de la vida cultural i social. Subratlla la necessitat d’un enfocament equilibrat que integri la innovació tecnològica amb les polítiques públiques destinades a donar suport al sector de l’exhibició. L’informe conclou que “un marc regulador polifacètic, combinat amb iniciatives liderades per la indústria i un enfocament renovat en la inclusió, la sostenibilitat i la representació, pot ajudar la indústria del cinema a afrontar els reptes de l’era digital i garantir la vitalitat i la diversitat cultural contínua del panorama cinematogràfic europeu“.

Lectura essencial per als responsables polítics, els operadors de cinema i les parts interessades de la indústria audiovisual, que ofereix informació valuosa sobre les mesures reguladores i de suport disponibles actualment per al sector de l’exhibició de cinema a Europa.

Consulta i descarrega’t l’informe ‘Curtains up on regulation and support measures for the cinema exhibition sector‘.

Més informació

COMPARTIR

MÉS NOTÍCIES

21/06/2024
EAVE obre la convocatòria d’ATF x TTB Animation Lab & Pitch 2024 
El programa líder de coproduccions entre Europa i Àsia EAVE Ties That Bind d'EAVE - European Audiovisual Entrepreneurs renova l'associació amb el mercat principal de continguts d'entreteniment asiàtic Asia TV Forum & Market (ATF) i anuncia la convocatòria oberta del segon laboratori adaptat específicament a les necessitats de la indústria de l'animació.
20/06/2024
TorinoFilmLab obre la convocatòria de TFL Itàlia – Boost IT Lab 2024
TorinoFilmLab té oberta la convocatòria de TFL Italia - Boost IT Lab fins al 5 de setembre de 2024.
19/06/2024
EAVE obre la convocatòria del taller de coproducció Àsia-Europa Ties That Bind
EAVE - European Audiovisual Entrepreneurs ha obert la convocatòria de la 16a edició de Ties That Bind (Asia - Europe Co-Production Workshop), amb la col·laboració de TAICAA - Taiwan Creative Content Agency i el suport d'Europa Creativa MEDIA. La data límit per presentar-s'hi és el proper 23 de juliol.
19/06/2024
La 9a edició de l’European Arthouse Cinema Day se celebrarà el 17 de novembre de 2024
La novena edició de l'European Arthouse Cinema Day es durà a terme el 17 de novembre de 2024, organitzada per CICAE – Confédération Internationale des Cinémas d’Art et d’Essai en associació amb la xarxa Europa Cinemas i el cofinançament d’Europa Creativa MEDIA.
18/06/2024
Presenta el teu projecte de sèrie de ficció al TV Beats Co-Financing Market 2024  
El mercat de sèries de ficció TV Beats Co-Financing Market 2024 es durà a terme del 18 al 19 de novembre de 2024, organitzat per l'Industry@Tallin & Baltic Event, que tindrà lloc 18 al 22 de novembre de 2024, en el marc del prestigiós Tallin Black Nights Film Festival.
18/06/2024
Participa al European Film Challenge i guanya un viatge al Festival de San Sebastián 2024
La iniciativa European Film Challenge de The Film Agency, que compta amb el suport d’Europa Creativa MEDIA, presenta el seu nou repte EFCxSSIFF: veure 10 pel·lícules europees en 10 setmanes (del 12 de juny al 21 d'agost) per aconseguir un viatge al Festival de San Sebastián 2024, que es durà a terme del 20 al 28 de setembre de 2024. Hi haurà un premi i un/a guanyador/a.
18/06/2024
Sessió informativa sobre el programa Series’ Women 2024-2025
Erich Pommer Institut organitza una sessió informativa en línia sobre el programa de formació Series' Women 2024-2025, que es durà a terme el proper 25 de juny a les 19h.
18/06/2024
Presència de films MEDIA al Festival Karlovy Vary 2024
La 58a edició del Festival Internacional de Cinema de Karlovy Vary es durà a terme del 28 de juny al 6 de juliol de 2024. Entre les pel·lícules programades figuren diversos films amb suport d'Europa Creativa MEDIA.
17/06/2024
Series Mania Institute obre les inscripcions del programa Pitch Your Series 2024
Series Mania Institute ha obert les inscripcions del programa de formació Pitch your series fins al 2 d'octubre de 2024.
17/06/2024
La xarxa europea EEN ofereix oportunitats de consorci i esdeveniments d’interès per al sector de les indústries culturals i creatives
La xarxa europea Enterprise Europe Network (EEN) ofereix diverses oportunitats de consorci i esdeveniments d’interès per als sectors dels videojocs, audiovisual i cultural.

Content

European Slate Development
(CREA-MEDIA-2024-DEVSLATE)

Termini: 13/des/2023

No hi ha convocatories d'aquesta categoria...

Business

Fostering European media talents and skills
(CREA-MEDIA-2022-TRAINING)

Termini: 04/mai/2022

No hi ha convocatories d'aquesta categoria...

Altres

Music Moves Europe
(CREA-CULT-2022-MME)

Termini: 12/gen/2023

No hi ha convocatories d'aquesta categoria...

Content

TV and online content
(CREA-MEDIA-2024-TVONLINE)

1r Termini: 07/des/2023
2n Termini: 14/05/2024

No hi ha convocatories d'aquesta categoria...

Content

European Co-development
(CREA-MEDIA-2024-CODEV)

Termini: 06/mar/2024

No hi ha convocatories d'aquesta categoria...

Content

European mini-slate development
(CREA-MEDIA-2024-DEVMINISLATE)

Termini: 10/set/2024

No hi ha convocatories d'aquesta categoria...

Content

Video Games and Immersive content development
(CREA-MEDIA-2024-DEVVGIM)

Termini: 24/gen/2024

No hi ha convocatories d'aquesta categoria...

Business

European Film Distribution
(CREA-MEDIA-2024-FILMDIST)

Termini: 25/abr/2024

No hi ha convocatories d'aquesta categoria...

Business

European Film Sales
(CREA-MEDIA-2024-FILMSALES)

Termini: 20/jun/2024

No hi ha convocatories d'aquesta categoria...

Business

Innovative tools and business models
(CREA-MEDIA-2024-INNOVBUSMOD)

Termini: 25/gen/2024

No hi ha convocatories d'aquesta categoria...

Business

Markets & Networking
(CREA-MEDIA-2024-MARKETNET)

Termini: 18/gen/2024

No hi ha convocatories d'aquesta categoria...

Business

MEDIA 360°
(CREA-MEDIA-2022-MEDIA360)

Termini: 12/abr/2022

No hi ha convocatories d'aquesta categoria...

Audience

Films on the Move
(CREA-MEDIA-2024-FILMOVE)

1r Termini: 14/mar/2024
2n Termini: 18/07/2024

No hi ha convocatories d'aquesta categoria...

Audience

European VOD Networks and Operators
(CREA-MEDIA-2024-VODNET)

Termini: 09/abr/2024

No hi ha convocatories d'aquesta categoria...

Audience

Networks of European Festivals
(CREA-MEDIA-2024-FESTNET)

Termini: 11/abr/2024

No hi ha convocatories d'aquesta categoria...

Audience

Networks of European Cinemas
(CREA-MEDIA-2024-CINNET)

Termini: 16/jul/2024

No hi ha convocatories d'aquesta categoria...

Audience

Audience Development and Film Education
(CREA-MEDIA-2023-AUDFILMEDU)

Termini: 30/mar/2023

No hi ha convocatories d'aquesta categoria...

Cross-Sectorial

Innovation Lab
(CREA-CROSS-2024-INNOVLAB)

Termini: 25/abr/2024

No hi ha convocatories d'aquesta categoria...

Cross-Sectorial

NEWS - Media literacy
(CREA-CROSS-2024-MEDIALITERACY)

Termini: 07/mar/2024

No hi ha convocatories d'aquesta categoria...

Cross-Sectorial

NEWS - Journalism Partnerships – Collaborations
(CREA-CROSS-2024-JOURPART-COLLABORATIONS)

Termini: 14/feb/2024

No hi ha convocatories d'aquesta categoria...

Cross-Sectorial

NEWS - Journalism Partnerships – Pluralism
(CREA-CROSS-2024-JOURPART-PLURALISM)

Termini: 14/feb/2024

No hi ha convocatories d'aquesta categoria...

Cultura

Projectes de Cooperació Europea a petita escala
(CREA-CULT-2024-COOP-1)

Termini: 23/gen/2024

No hi ha convocatories d'aquesta categoria...

Cultura

Projectes de Cooperació Europea a Escala Mitjana
(CREA-CULT-2024-COOP-2)

Termini: 23/gen/2024

No hi ha convocatories d'aquesta categoria...

Cultura

Plataformes europees per a la promoció d’artistes emergents
(CREA-CULT-2024-PLAT)

Termini: 31/gen/2024

No hi ha convocatories d'aquesta categoria...

Cultura

Xarxes europees d’organitzacions culturals i creatives
(CREA-CULT-2024-NET)

Termini: 07/mar/2024

No hi ha convocatories d'aquesta categoria...

Cultura

Entitats Culturals Paneuropees
(CREA-CULT-2024-PECE)

Termini: 31/gen/2024

No hi ha convocatories d'aquesta categoria...

Cultura

Circulació d’obres literàries europees
(CREA-CULT-2024-LIT)

Termini: 16/abr/2024

No hi ha convocatories d'aquesta categoria...