L’Observatori Europeu de l’Audiovisual publica el seu nou Anuari estadístic

L’Observatori Europeu de l’Audiovisual ha publicat el segon volum de l’edició del 2013 del seu Anuari. Televisió, cinema, vídeo i serveis audiovisuals a la demanda – El paisatge paneuropeu.

Aquesta publicació de referència, que ha arribat a la seva 19a edició, aporta xifres i anàlisis sobre la situació de la indústria audiovisual europea respecte al mercat mundial, sobre el desenvolupament de plataformes de distribució, sobre els serveis de televisió i els serveis audiovisuals sota demanda, així com sobre el mercat europeu de cinema i del vídeo físic. De manera inèdita, enguany l’Anuari també proposa un anàlisi de la situació de la ficció europea a la programació de cadenes de televisió dels Estats Units.

Entre les dades que aquesta publicació conté (128 taules, 50 gràfics), podem destacar algunes xifres molt significatives:

  • La part de la indústria europeu sobre el mercat mundial, calculada a partir d’un anàlisi de la xifra de negoci audiovisual (cinema, televisió, serveis sota demanda, música gravada, videojocs) dels 50 primers grups mundials ha caigut del 17,1% el 2009 al 12,5% el 2013, mentre que la part dels grups establerts als Estats Units ha passat del 57,7%  al 66,4%.
  • L’anàlisi de la programació de la difusió de ficcions (films, tv-movies, sèries, animació) per a 35 cadenes de televisió als Estats Units l’any 2012 demostra que la part horària de ficcions europeus només era del 8, 2%, entre les quals el 7% per a ficcions que eren coproduccions o cofinançaments entre els productors europeus i els productors d’altres parts del món, essencialment americans. En canvi, la presència de ficcions americanes a la programació d’un gran ventall de cadenes europeus sobrepassa sistemàticament el 52%.
  • El 59, 5% dels serveis de VoD disponibles als països de la UE estan sota control de grups americans.

Podeu consultar aquestes i altres dades comprant el segon volum de l’Anuari, Televisió, cinema, vídeo i serveis audiovisuals sota demanda – El paisatge paneuropeu.

També està disponible el volum 1 de l’Anuari, Televisió, cinema, vídeo i serveis audiovisuals a 39 països europeus.

5/8/2014

Més informació sobre l’Observatori Europeu de l’Audiovisual.