La Comissió Europea reforça el suport al sector audiovisual tot millorant l'accés al finançament

En els últims anys, la Comissió EUropea ha posat en marxa diversos instruments financers, juntament amb el Fons Europeu d'Inversions, per ajudar a reduir la bretxa financera del sector audiovisual.

La Comissió Europea i el Fons Europeu d'Inversions (FEI) van anunciar quatre acords d'inversió el passat diumenge 24 de setembre de 2023, en el marc del Festival de Cinema de Sant Sebastián: tres acords de garantia i la primera inversió en capital sota MediaInvest. Els acords tenen un valor total de 68,25 milions d'euros i s'espera que afavoreixin uns 500 milions d'euros de nou finançament per a empreses i projectes audiovisuals i creatius. L'objectiu final és potenciar la inversió en el sector audiovisual i fomentar la creació de fons de capital audiovisual.

Aquests acords compten amb el suport del programa InvestEU, que pretén generar més de 372.000 milions d'euros en inversions addicionals durant el període 2021-2027.

Una estrena per a l'instrument de renda variable MediaInvest

Un any després que el comissari Breton llancés l'instrument de capital MediaInvest al Festival de Cannes 2022, l'EIF ha aprovat una inversió de fins a 25 milions d'euros en el fons francès Logical Content Ventures. El fons té com a objectiu recaptar fins a 70 milions d'euros d'inversió en capital en empreses de producció i distribució audiovisual europees i es beneficiarà d'una associació de coinversió amb Pathé, una companyia francesa de producció i distribució de cinema. Logical Content Ventures és un fons d'inversió alternatiu gestionat per l'empresa francesa Logical Pictures SAS. Finança la producció de contingut, centrant-se en la producció de pel·lícules, sèries de televisió i continguts d'impacte a tot Europa, tractant l'empoderament de les dones, la diversitat i els drets humans, entre d'altres.

S'espera que el paper de l'EIF com a inversor àncora desencadeni un efecte en cascada a tot l'ecosistema d'inversió alternativa de la UE que impulsi la inversió en el sector audiovisual, fomentant la creació de fons de capital audiovisual. MediaInvest pretén donar suport a inversions totals de 400 milions d'euros per al període 2022-2027.

El FEI obté tres acords de garantia més sota la Garantia InvestEU CSS

El FEI també va signar una transacció amb la Compañía Española de Reafianzamiento (CERSA), una institució espanyola de contragarantia promocional sense ànim de lucre. CERSA es beneficiarà d'una línia de garantia de 20 milions d'euros. Es preveu que aquest suport afavoreixi una cartera d'uns 230 milions d'euros de contragaranties, que permeti a la xarxa d'entitats de garantia mútua espanyoles oferir un millor accés al finançament en els sectors culturals i creatius a Espanya (incloent-hi el cinema, el teatre, la producció de videojocs, etc.). música i performance, i àmbits editorials). Els préstecs disponibles per a les pimes es traduiran en un major suport al seu ecosistema que sovint s'enfronta a dificultats per accedir al finançament a causa de la mida limitada del mercat i la incertesa de la demanda, entre altres qüestions.

La segona operació també cobreix Espanya, ja que el FEI va arribar a un acord amb CREA, una entitat privada de garantia mútua que aborda els reptes financers als quals s'enfronten les pimes del sector audiovisual i amb CERSA com a entitat de coordinació. El suport de la UE vindrà d'una línia de garantia FEI de 15 milions d'euros en el marc del producte CCS GF que s'espera que aprofiti una cartera d'uns 145 milions d'euros de garanties, que emetrà CREA, que proporcionarà aquestes garanties a pimes i mitjanes capitalitzacions. operar en el sector audiovisual en condicions més favorables, cosa que permet a aquestes empreses ampliar les seves activitats.

Finalment, l'EIF va signar un acord amb MDDG S.à.r.l., un nou fons luxemburguès especialitzat en inversions en el sector audiovisual, principalment finançant la coproducció de pel·lícules i sèries de televisió. Aquest acord es materialitza a través d'una línia d'aval del FEI de 8,25 milions d'euros que pretén apalancar una cartera d'uns 50 milions d'euros de finançament. MDDG actuarà com a soci general dels seus vehicles d'inversió "The Archers" i "The Archers Production".

Thierry Breton, comissari per al Mercat Interior, va afirmar el següent, durant la signatura al Festival de San Sebastián:

"Preservar una indústria audiovisual europea robusta i independent és un dels nostres millors actius per defensar la nostra diversitat cultural. L'instrument MediaInvest, que vaig llançar a Cannes l'any passat, ho compleix. Estic content de veure que s'ha signat el primer acord de MediaInvest. Espero que es concloguin més acords i assolir el nostre objectiu d'aconseguir fins a 400 milions d'euros d'inversió privada per fomentar la producció i distribució audiovisual europea i ajudar les empreses a explotar millor els seus actius de propietat intel·lectual."

A més, les pel·lícules amb suport de la UE van reunir 23 nominacions al Festival de Cinema de Sant Sebastián, amb 9 títols seleccionats per competir pel premi principal. Els guanyadors es donaran a conèixer en la cerimònia de lliurament dels premis el 30 de setembre.

Més informació

26/9/2023

Més informació