Publicada la nova convocatòria d'Europa Creativa Cultura de suport a la Circulació d’obres literàries europees 2023

S'ha publicat la nova convocatòria Europa Creativa Cultura de suport a la Circulació d’obres literàries europees 2023 (CREA-CULT-2023-LIT), la data límit de presentació de sol·licituds de la qual és el proper 21 de febrer de 2023.

Amb un pressupost total de 5 milions d'euros, aquesta convocatòria donarà suport a projectes que traduiran, publicaran, distribuiran i promocionaran un paquet d'un mínim de 5 obres literàries de ficció (novel·les, poesia, còmics, etc.).

Temes i prioritats 

  • Enfortir la circulació transnacional i la diversitat de les obres literàries europees
  • Fomentar la traducció i la promoció d'obres de ficció escrites en llengües menys utilitzades per augmentar la seva circulació a mercats més grans d'Europa i més enllà.
  • Arribar a nous públics
  • Reforçar la competitivitat del sector del llibre tot fomentant la cooperació dins de la cadena de valor del llibre

Activitats que es poden finançar

Traducció, promoció i distribució d'obres literàries de ficció, així com activitats d'ajuda a la venda de drets de traducció a Europa i fora.

Les activitats proposades s'han d'agrupar, a la part B del formulari de sol·licitud, en paquets de treball coherents (és a dir, la subdivisió principal del projecte). Cada paquet de treball ha de tenir una llista corresponent d'activitats, lliuraments, fites i riscos crítics.

Elegibilitat

Les organitzacions interessades poden presentar la sol·licitud com a sol·licitant individual o com a membre d'un consorci d'un mínim de 2 organitzacions elegibles.

Els sol·licitants poden sol·licitar projectes de diferents mides amb un sostre diferent pel nombre de llibres traduïts i el finançament rebut.

  • projectes a petita escala: els projectes que proposen la traducció de fins a 10 llibres diferents poden rebre fins a 100.000 €
  • projectes a escala mitjana: els projectes que proposen la traducció de fins a 20 llibres diferents poden rebre fins a 200.000 €
  • projectes a gran escala: els projectes que proposen la traducció d'almenys 21 llibres diferents poden rebre fins a 300.000 €

Tenint en compte les circumstàncies excepcionals de la guerra russa a Ucraïna, es fomentaran projectes amb l'objectiu de proporcionar llibres europeus o ucraïnesos en llengua ucraïnesa als refugiats i desplaçats ucraïnesos. En aquest sentit, seran elegibles la impressió, distribució i promoció d'obres de ficció europees o ucraïneses en ucraïnès. Aquests projectes encara han de complir les condicions generals d'elegibilitat i incloure almenys 5 traduccions.

Obres originals elegibles per ser traduïdes
 Obres de ficció*, independentment del seu gènere o format literari (imprès o llibre digital (inclòs audiollibre), com ara novel·la, contes, teatre i obres de ràdio, poesia, còmic i literatura juvenil.
 Els treballs ja han d'estar publicats en el termini de presentació.
 Les obres han de ser escrites per autors que siguin nacionals, residents o reconeguts com a part del patrimoni literari d'un país elegible.
 Les obres no s'han d'haver traduït ja a l'idioma de destinació, tret que siguin noves traduccions que corresponguin a una necessitat clarament valorada.

*Les obres de no ficció no són elegibles. Les obres de no ficció inclouen autobiografies, biografies o assaigs
sense elements de ficció; guies turístiques; treballs en l'àmbit de les humanitats i les ciències socials (com ara
història, filosofia, economia, etc.) i treballs relacionats amb altres ciències (com la física, les matemàtiques,
etc.).

Calendari indicatiu d'avaluació i d'acord de subvenció

Publicació de la convocatòria: 15 de novembre de 2022

Data límit de presentació de sol·licituds: 21 de febrer de 2023, 17:00 (hora de Brussel·les)

Període d'avaluació: març-maig de 2023

Informació als sol·licitants: juny-juliol de 2023

Signatura del conveni de subvenció: agost-octubre de 2023

Plantilles de sol·licitud, orientació i models de conveni de subvenció (MGA):

Standard proposal template (Només per a informació - NO feu servir aquesta plantilla per a l'enviament. Trobareu el formulari de sol·licitud al sistema de presentació).
Call document 

2023 Annual Work Programme for the Implementation of the Creative Europe Programme
Mono/Multi-beneficiary Model Grant Agreement

Més informació

15/11/2022

Consulteu el Funding and Tenders Portal per a més informació i presentar-vos a la convocatòria. 

La data límit de presentació de sol·licituds és el 21 de febrer de 2023 a les 17 hores.