El Parlament Europeu aprova el nou Programa Europa Creativa 2021-2027

El passat dimecres 19 de maig, el Parlament Europeu va adoptar el nou Programa Europa Creativa 2021-2027 per als sectors cultural i audiovisual, tot destinant 2.500 milions d'euros, la qual cosa suposa el compromís financer de la UE més important en aquest àmbit.

El pressupost del nou Programa Europa Creativa per al septenni 2021-2027 gairebé duplica la dotació respecte al període anterior, que cobria 2014-2020, en què va comptar amb 1.400 milions d'euros.

Prop del 60% del nou pressupost, concretament 1.400 milions d'euros, es destinarà a l'apartat MEDIA, que dona suport al desenvolupament, promoció i distribució de pel·lícules europees i treballs audiovisuals dins d'Europa i més enllà de les seves fronteres; la qual cosa suposa que MEDIA comptarà amb la major part de la dotació d'Europa Creativa.

Els eurodiputats reconeixen la importància de donar suport als sectors cultual i creatiu per a recuperar-se de la crisi provocada per la pandèmia, que ha obligat a tancar a nombroses instal·lacions musicals i culturals arreu d'Europa.

A més de l'augment significatiu de l'pressupost, els eurodiputats han aconseguit posar més èmfasi en la inclusió i els sectors de la música contemporània i en directe, que estan entre els més castigats per la pandèmia, així com una taxa de cofinançament més elevada per a projectes de petita escala.

En les negociacions amb el Consell, el Parlament també ha aconseguit incloure l'obligació que el programa promogui el talent femení i doni suport a les carreres professionals i artístiques de les dones. Les dones estan encara infrarepresentades en les posicions de presa de decisions a les institucions culturals, creatives i artístiques.

"La nova edició d'Europa Creativa té dos objectius centrals: la preservació, el desenvolupament i la promoció de la cooperació europea en la diversitat cultural i el patrimoni, i l'increment de la competitivitat i el potencial econòmic dels sectors cultural i creatiu, en particular del sector audiovisual. Això és clau davant dels desastrosos efectes de la pandèmia. Ara els toca als Estats membres fer esforços concrets per donar suport a la recuperació ", va declarar el ponent italià Massimiliano Smeriglio, del Grup de l'Aliança Progressista de Socialistes i Demòcrates.

Per la seva banda, la presidenta de la comissió de Cultura del Parlament europeu, l'alemanya Sabine Verheyen, va assenyalar que "al voltant del 3,8% dels europeus treballen als sectors cultural i creatiu. No obstant això, aquest sector s'ha enfrontat sempre a reptes, inclosa la competència amb les grans produccions comercials i un mercat cultural transnacional molt fragmentat. El confinament ha tingut un efecte dramàtic sobre les comunitats culturals a la UE, que necessiten el nostre suport més que mai. Aquest programa, significativament més ben finançat, reconeix el valor afegit de la cultura per a la nostra manera de vida europea, i és un primer pas per ajudar-los a fer front als reptes de la globalització i la digitalització".

El programa ja ha estat aprovat pel Consell i entrarà en vigor immediatament després de ser publicat al butlletí oficial. Per assegurar una transició fluïda respecte l'edició anterior, el Reglament disposa la seva entrada en vigor retroactiva, des de l'1 de gener de 2021.

L'apartat Cultura dona suport a projectes culturals i creatius transfronterers, és a dir, cooperació (xarxes, plataformes, projectes d'innovació) entre organitzacions i professionals a les àrees de música, llibres i promoció de la literatura i l'arquitectura europees, així com els premis i iniciatives culturals de la UE.

Sota el tercer apartat transversal s'inclou, per primera vegada, el suport al sector dels mitjans de comunicació, centrat en impulsar l'alfabetització mediàtica, el pluralisme, la llibertat de premsa i el periodisme de qualitat, així com ajudar els mitjans a afrontar millor els reptes de la digitalització.

Més informació

20/5/2021

 

La publicació de les convocatòries del nou Programa Europa Creativa 2021-2027 està prevista a partir de l'1 de juny de 2021.

Més informació