El projecte musical europeu BELEM obre una convocatòria per a traduccions de lletres europees

El projecte BELEM (Boosting European Lyrics via Entrepreneurial Monetisation), beneficiari del Programa Europa Creativa Cultura, en el marc de la convocatòria de suport als Projectes de Cooperació Europea 2021, ha obert la primera convocatòria per a editors de música i compositors. La data límit per presentar-s'hi és el 28 de febrer

La convocatòria oberta de co-creació de BELEM està dissenyada per implicar la indústria musical per crear més oportunitats per monetitzar les lletres i ajudar a augmentar la comprensió de les obres en un idioma diferent.

Per a aquesta convocatòria oberta, BELEM demana als editors de música, compositors i traductors que sol·licitin treballar junts per crear versions traduïdes i adaptades de cançons noves o existents. Això pot incloure la traducció d’obres completament noves escrites en una o diverses llengües europees; o obres preexistents, sent la traducció l‘obra nova que es crea.

Les editorials musicals poden presentar les obres que desitgen veure traduïdes i sol·licitar participació al projecte fins al 28 de febrer a través del web de BELEM. Els projectes han de tenir un pressupost total de 5.000€ per poder ser considerats. Tant els editors com els escriptors europeus també poden sol·licitar convertir-se en traductors del projecte.

Un cop avaluats pel Grup de Direcció de BELEM i subjectes a l’aprovació de les directrius d’inclusió i diversitat, així com a l’abast geogràfic, els sol·licitants seleccionats poden accedir fins al 60% del finançament de BELEM. Les obres escollides seran adaptades i traduïdes en col·laboració amb BELEM, i les obres finals seran registrades a editorials, subeditors i societats de drets. Els treballs també es verificaran mitjançant les bases de dades CIS-Net i LyricFind. A través de BELEM, les obres traduïdes es distribuiran a plataformes de lletres amb llicència juntament amb les lletres originals, i així es podran monetitzar.

Llançat públicament el desembre de 2022, BELEM és un projecte de cooperació de quatre anys finançat per la UE que ha rebut 2 milions d’euros en finançament a través del Programa Europa Creativa (CREA). Aportarà noves fonts d’ingressos als actors clau de la indústria de la música mitjançant la promoció de les lletres europees i les traduccions d’aquestes lletres, juntament amb la seva monetització. L’associació pretén amplificar la co-creació i coproducció de lletres europees, afegint un nou valor econòmic al patrimoni musical i lingüístic europeu.

En particular, BELEM se centra molt en les traduccions de lletres en línia i en streaming, a més de donar suport a la creació de capacitats dels editors i dels mateixos compositors en la creació i la traducció. El grup també buscarà beneficiar els segells i els artistes mitjançant una millor accessibilitat als vídeos de lletres, incloses les lletres traduïdes. També tindrà com a objectiu impactar el sector en directe, mitjançant exposicions de traducció de lletres tant virtuals com físiques.

Al costat de LyricFind, .MUSIC i Zebralution, BELEM inclou altres 12 associacions comercials independents de la UE de publicació de música, tecnologia, distribució, segells independents i socis acadèmics, inclosos els serveis globals de reproducció de música Deezer, l’empresa de gestió de drets d’edició musical Unison Rights i la institució acadèmica Nord. University. Aprofitant la trajectòria i l’experiència dels socis que participen en el programa, BELEM oferirà als artistes, escriptors i a la comunitat musical europea més eines i capacitats que necessiten per prosperar en aquesta era impulsada per la tecnologia.

Com a soci important de BELEM, UNISON és responsable del paquet de treball de creació de capacitats d’editors mitjançant tallers centrats en la comprensió de les llicències de lletres.

Sobre Unison

UNISON és una entitat de gestió de drets d'autor musicals basada en la transparència i l'eficiència a través de la tecnologia. Amb seu a Barcelona, és el primer operador privat i amb ànim de lucre de gestió de drets d'autor musicals a Espanya, un dels dos pioners a Europa i una de les poques entitats de gestió independents del món acceptades com RME client en la CISAC (Confederació Internacional d'Entitats de Gestió). UNISON representa ja a més de 600 clients (titulars de drets: autors, editors musicals i altres entitats de gestió de fora
d'Europa), treballant directament o indirectament per a desenes de milers d'autors de més de 30 països, i gestiona els drets d'autor de prop de 3 milions d'obres musicals.

Sobre BELEM

El projecte BELEM (Boosting European Lyrics and their Entrepreneurial Monetization) fomenta la concessió de llicències, l'agregació, la distribució, l'exhibició i la traducció amb sentit. Augmenta dràsticament la monetització de les lletres i les seves traduccions a Europa. Això impulsa significativament la sostenibilitat i l'exportabilitat de les cançons europees per als editors i compositors de música (segells i artistes) i beneficia l'audiència, la qual cosa porta a una major diversitat lingüística i comprensió a nivell mundial, amb lletres traduïdes que creuen (i trenquen) fronteres, tant en formats digitals i virtuals, com en directe, en concert. Les lletres de les cançons i les traduccions del seu significat es distribuiran arreu del món. Els espectacles en directe, virtuals i presencials, juntament amb els vídeos de lletres i els vídeos de traducció de lletres, d'artistes europeus, es produiran amb subtítols, cantant en la seva llengua materna, o en una barreja de llengües. Les cançons podran ser enteses pel públic en molts idiomes en qualsevol país.

6/2/2023

La convocatòria oberta de co-creació de BELEM està oberta a partir del dimecres, 1 de febrer de 2023. Les sol·licituds es tancaran el dimarts 28 de febrer de 2023. Els editors de música, lletres i traductors poden sol·licitar la convocatòria oberta aquí.