El Parlament Europeu anuncia els 3 films finalistes del Premi Lux de Cinema

El passat dissabte 12 de desembre, en el marc de la cerimònia virtual dels Premis del Cinema Europeu, es van anunciar les tres pel·lícules seleccionades per competir pel Premi LUX del Parlament Europeu, dues de les quals compten amb suport d'Europa Creativa MEDIA.

Les tres pel·lícules finalistes són:

  • Druk (Another Round), de Thomas Vinterberg (Dinamarca, 2020), que compta amb suport d'Europa Creativa MEDIA al Desenvolupament i a la Distribució i narra la història d'un grup de professors d'institut que decideix seguir la teoria inspirada pel psicòleg noruec Finn Skårderud que creu que els éssers humans neixen amb un dèficit del 0,05% d'alcohol a la sang. Aquest grup d'amics decideix experimentar per explicar aquest enigma.
  • Boze Cialo (Corpus Christi), de Jan Komasa (Polònia, França, 2019), que compta amb suport d'Europa Creativa MEDIA a la Distribució i que explica la història d'un jove de 20 anys que experimenta una crida religiosa mentre està detingut en un centre de menors. A causa dels seus antecedents penals no pot convertir-se en capellà, però acabarà accidentalment fent-se càrrec d'una parròquia local i aportant-hi un nou acostament a la vida i a la religió per a la comunitat local.
  • Collective, una coproducció romanesa-luxemburguesa dirigida per Alexander Nanau, és la fascinant història real dels esforços conjunts de doctors, funcionaris governamentals i, particularment, periodistes de recerca que s'enfronten a la corrupció mentre tracten de descobrir un frau massiu del sector de la salut a Bucarest després d'un incendi al club nocturn Colectiv.

Els espectadors europeus poden formar part per primera vegada del jurat i ajudar a determinar la pel·lícula guanyadora mitjançant la qualificació dels llargmetratges a través de la pàgina web luxaward.eu, que es llançarà el 13 de desembre i que admetrà votacions fins al 23 de maig de 2021.

Les tres pel·lícules nominades se subtitularan a les 24 llengües oficials de la UE. Es promouran projeccions dels llargmetratges als cinemes de la UE (sempre que la situació sanitària ho permeti) i se'ls donarà suport per incrementar la seva visibilitat en tots els estats membres i el Regne Unit.

A partir de l'1 de març de 2021, els eurodiputats començaran a dipositar els seus vots a través d'una plataforma interna exclusiva per a aquesta finalitat. 

La cerimònia de lliurament del premi LUX, on finalment es donarà a conèixer el guanyador, estava prevista inicialment per a l'abril del 2021. Tot i això, la incertesa creada per la pandèmia Covid-19 ha obligat a ajornar l'esdeveniment físic fins al 9 de juny, durant la sessió plenària del Parlament Europeu a Estrasburg.

Mentrestant, el període Watch & Vote, que va arrencar el 13 de desembre, s’ha ampliat en conseqüència, i el públic de tota Europa podrà votar les seves pel·lícules preferides fins al 23 de maig. De març a maig, es desenvoluparan les Jornades de cinema LUX als Estats membres, així com la votació interna dels eurodiputats al Parlament. Al voltant del 9 de maig, durant la Setmana del Públic LUX, s’organitzaran projeccions simultànies dels tres films nominats a tota Europa (ja siguin esdeveniments híbrids o en línia). Aquest nou calendari permetrà una difusió més àmplia i una visibilitat més equilibrada dels tres finalistes, que encara s’estrenaran a molts territoris europeus.

Mentrestant, el Premi LUX ha posat a la seva disposició una eina de cerca en línia on el públic pot trobar informació sobre on veure els finalistes als diferents països de la UE, tant a les projeccions físiques com a les plataformes VOD. Es pot trobar tota la informació a luxaward.eu.

El guanyador del Premi del Públic LUX –concedit conjuntament pel Parlament Europeul'Acadèmia del Cinema Europeu i en associació amb la Comissió Europea i la xarxa Europa Cinemas– serà seleccionat pels eurodiputats i l'audiència (cadascun tindrà el 50% de la decisió final).

El premi aspira a promoure la creativitat i la diversitat als cinemes europeus mitjançant el suport a pel·lícules produïdes a Europa, al mateix temps que els ajuda a superar les barreres del llenguatge i la distribució.

Per al Parlament Europeu, el Premi LUX és una contribució important per a promoure la cultura europea i els valors comuns de la UE, "que defineixen la nostra identitat i la nostra manera de viure. La cultura pot arribar als cors i a les ments de la gent d'una manera que la política mai no podrà”, va expressar dissabte Sabine Verheyen (PPE), presidenta de la comissió d'Educació i Cultura del Parlament Europeu, que també va convidar tots els espectadors a veure les pel·lícules i a votar. “Volem que les audiències europees siguin part d'aquest premi, especialment ara que el sector s'ha vist tan afectat per la pandèmia."

Verheyen també va felicitar els equips que hi ha darrere de les tres nominades al Premi del Públic LUX i va afirmar que "totes les candidates són fantàstiques i qualsevol de les tres serà una digna vencedora. Són tres llargmetratges molt diferents, però tots d'una qualitat artística excel·lent i porten un missatge social clar que mereix ser escoltat al llarg de tota la Unió Europea i més enllà”. 

Més informació

14/12/2020

Els espectadors poden votar des del 13 de desembre fins al 23 de maig de 2021, a través de la pàgina web luxaward.eu.