European Film Promotion anuncia la selecció de les 10 European Shooting Stars 2022

European Film Promotion ha anunciat la selecció de les 10 European Shooting Stars 2022, que enguany celebra el 25è aniversari

De l'11 al 14 de febrer de 2022, set actrius i tres actors es presentaran a la premsa internacional, la indústria i el públic en un programa híbrid exclusiu durant la 72a Berlinale d'enguany, que es durà a terme del 10 al 20 de febrer de 2022, adaptada al protocol actual Covid.

Un dels molts moments destacats del programa serà la cerimònia de lliurament dels premis European Shooting Stars el 14 de febrer de 2022 al Berlinale Palast.

El jurat internacional de 5 persones, format pel cineasta suec-georgià Levan Akin, la directora de càsting i presidenta de la International Casting Directors Network – ICDN), Timka Grin, de Bòsnia i Hercegovina, l'antiga estrella europea italiana Sara Serraiocco, el productor de cinema luxemburguès Bernard Michaux i l'acadèmica i comissària amb seu a Alemanya Yun-hua Chen han seleccionat els deu talents destacats i han afirmat el seu immens potencial per a una carrera internacional, basat en molts factors, inclosa l'avaluació dels llargmetratges i sèries nominats (en negreta a continuació).

European Shooting Stars 2022

Les deu European Shooting Stars seleccionades per al 2022 són: Gracija Filipović (Croàcia), Marie Reuther (Dinamarca), Anamaria Vartolomei (França), Emilio Sakraya (Alemanya), Clare Dunne (Irlanda), Hanna van Vliet (Països Baixos), João Nunes Monteiro (Portugal), Timon Sturbej (Eslovènia), Evin Ahmad (Suècia) i Souheila Yacoub (Suïssa).

El seu treball col·laboratiu amb la directora Antoneta Alamat Kusijanović ha portat a Gracija Filipović, de Croàcia, el reconeixement i l'aclamació internacional. El primer paper principal de Filipović en un llargmetratge va ser a Murina, de Kusijanović, que va rebre la Càmera d'Or a Cannes. El jurat ha quedat impressionat per la seva “actuació intuïtiva i original, amb un grau de maduresa que desmenteix els seus anys”.

Marie Reuther, de Dinamarca, convençuda amb la seva actuació transformadora i l'evident alegria d'actuar en el seu debut protagonista al primer thriller de misteri en danès d'HBO, Kamikaze. "La seva cara pot expressar multitud de sentiments d'una manera en capes i versàtil... Fa que tot sigui divertit de veure". Per la seva actuació, va ser guardonada amb el premi a la millor actriu a Series Mania a Lille, França.

El jurat es va convèncer "pels seus ulls que expliquen històries d'una manera que no hi ha paraules". Anamaria Vartolomei, de França, protagonitza la guanyadora del Lleó d'Or, Happening, d'Audrey Diwan. El jurat també va quedar impressionat per la seva "disposició per empènyer-se fins als límits... i encarnar fins i tot els papers més impenetrables". L'extensa filmografia de la jove actriu, que va protagonitzar al costat d'Isabelle Huppert a My Little Princess als onze anys, també inclou llargmetratges com Jacky in the Kingdom of Women, Eternity, The Ideal, My Revolution, How to Be a Good Wife i Just kids.

Emilio Sakraya, d'Alemanya, "ofereix una actuació memorable que emfasitza la seva qualitat d'estrella i un immens potencial com a actor principal". Nominat per a The Salvation of the World as We Know It, de Til Schweiger, anteriorment va protagonitzar pel·lícules i sèries com Electro Ghetto, 4 Blocks, Cold Feet, Warrior Nun i One Night Off. En el proper llargmetratge de Fatih Akin, Rheingold, Emilio fa el paper principal, el raper Xatar.

Coneguda pel seu paper principal i com a coguionista del llargmetratge Herself, aclamat per la crítica i guanyador de diversos premis, dirigit per Phyllida Lloyd, la irlandesa Clare Dunne va protagonitzar Amanda a la primera temporada de la notable sèrie d'AMC+ i RTE KIN. El jurat està entusiasmat amb la seva actuació, que “comunica un profund sentiment d'autoconeixement i una confiança fundada”.

Pel seu paper a ANNE+, que també va co-crear, Hanna van Vliet, dels Països Baixos, va rebre una nominació al Calf d'or com a "Millor actriu en una sèrie dramàtica" al Festival de Cinema dels Països Baixos el 2020. El jurat està emocionat per la seva presència a la pantalla, que és "ple de vida i excepcionalment simpàtic, imbuït d'un fort sentit de precisió, sensibilitat i autenticitat" i testimonia un "enorme potencial estrella" per a la jove actriu que també ha lluitat per una àmplia representació de protagonistas femenins i personatges queer en el panorama cinematogràfic i televisiu (holandès).

Els crèdits de l'actor portuguès João Nunes Monteiro inclouen llargmetratges com Aristides de Sousa Mendes, de Francisco Manso, i Mosquito, de João Nuno Pinto, pel qual va guanyar el premi Sophia de l'Acadèmia de Cinema com a millor actor. El jurat està impressionat per la seva interpretació a The Tsugua Diaries, de Miguel Gomes i Marueen Fazendeiro, que s'ha estrenat a la Quinzena de Directors d'enguany al Festival de Cannes: “La seva intensitat tranquil·la i la seva autenticitat respectuosa ens atrauen als seus personatges inquisidors d'una manera que s'aproxima als documentals.”.

Timon Sturbej, d'Eslovènia, és un actor de teatre i cinema multipremiat que va rebre grans elogis dels experts: "Amb un art sublim i un vigor cru, la seva presència és tan poderosa i convincent que els ulls del públic es fixen en ell allà on sigui. A través d'expressions subtils i presència evocadora, la seva actuació és desarmadora, polifacètica i addictiva, l'epítom de la interpretació". Les seves pel·lícules conegudes són Sexual Perversity, de David Mamet, i Consequences, de Darko Stante, així com la seva pel·lícula nominada, Riders/Spring Dreaming, de Dominik Mencej, que s'estrenarà aquest any.

El jurat prediu "un futur molt brillant... i un ampli ventall d'oportunitats internacionals" per a l'actriu i escriptora sueca Evin Ahmad, ja coneguda pels seus papers a The Rain, Quicksand i One Red Eye, "que irradia una energia única i alhora enigmàtica. Va ser nominada com a Shooting Star per la sèrie original sueca de Netflix Snabba Cash, adaptada de la trilogia de crims Stockholm Noir, de l'autor més venut Jens Lapidus.

Souheila Yacoub, de Suïssa, és "una revelació i una shooting star en el sentit més veritable". El jurat lloa la seva "enorme capacitat per empatitzar amb els seus personatges d'una manera que evoca una forta ressonància". Yacoub ja ha treballat amb directors de renom com Gaspard Noé i Philippe Garrel, va protagonitzar les sèries Les Sauvages i No Man's Land i va estar al Festival de Cannes d'enguany amb dues pel·lícules en les quals interpreta els papers principals: Des bas étage, de Yassine Qnia, i a la pel·lícula nominada The Braves, d'Anaïs Volpe. 

El programa híbrid d'enguany per als Shooting Stars ofereix una plataforma personalitzada perquè els i les joves talents puguin conèixer periodistes, directors de càsting, productors i cineastes tant en línia com en el lloc, oferint una oportunitat única per crear els contactes personals i la xarxa necessaris per embarcar-se en una carrera internacional. El cap de setmana culmina amb una cerimònia de lliurament de premis a la Berlinale Palast el dilluns 14 de febrer, on cada actriu i actor serà distingit amb el premi EUROPEAN SHOOTING STARS Award.

Al llarg dels seus 25 anys, EUROPEAN SHOOTING STARS ha estat un pas important per a la carrera internacional d'actors i actrius; entre els destacats Shooting Stars dels darrers anys figuren: Matilda de Angelis (Atles, The Undoing), Carey Mulligan (The Dig, Promising Young Woman, The Great Gatsby), Alba Rohrwacher (Happy as Lazzaro), la guanyadora de l'Oscar Alicia Vikander (Beckett, Tomb Raider), Maisie Williams (Game of Thrones), Riz Ahmed (Encounter, Sound of Metal, Rogue One: A Star Wars Story, Mogul Mowgli), George MacKay (Munic – The Edge of War, 1917) i Jannis Niewöhner (Kids Run, Je suis Karl)

EUROPEAN SHOOTING STARS és possible gràcies al suport d'Europa Creativa: el programa MEDIA de la Unió Europea, el Comissari Federal alemany de Cultura i Mitjans de Comunicació, Film- und Medienstiftung NRW, Medienboard Berlin-Brandenburg, Spotlight i L'Oréal, així com com els instituts nacionals de promoció cinematogràfica participants dels països dels Shooting Stars, les organitzacions membres de l'EFP, amb un agraïment especial a German Films: Croatian Audiovisual Centre, Danish Film Institute, German Films, Instituto do Cinema e do Audiovisual IP / ICA (Portugal), SEE NL (Països Baixos), Slovenian Film Centre, Swedish Film Institute, SWISS FILMS i UniFrance. El principal soci mediàtic és Variety, amb socis addicionals: Screen International, Cineuropa, Blickpunkt:Film, HeyUGuys i Festival Scope.

 

13/1/2022

European Film Promotion i European Shooting Stars 2022 compten amb el suport d'Europa Creativa MEDIA