Nou informe sobre les condicions de treball dels artistes i els professionals de la cultura

El grup OMC (Mètode obert de coordinació) d'experts dels Estats membres de la UE ha publicat l'informe 'L'estatus i les condicions laborals dels artistes i professionals de la cultura i la creació', que recull recomanacions per millorar les condicions de treball dels artistes i dels professionals de la cultura i la creativitat.

Aquest informe examina aspectes de l'estatus i la seguretat social dels artistes i professionals del sector creatiu, la pràctica justa, les competències i l'aprenentatge al llarg de la vida i la llibertat artística.

La capacitat de l'art per inspirar, connectar, innovar i reunir persones de diferents orígens i cultures és cada cop més reconeguda a l'àmbit de la UE i dels Estats membres, no només pel valor intrínsec de la cultura, sinó també pels seus impactes socials i econòmics demostrats. 

No obstant això, molts dels artistes i professionals culturals i creatius que ho fan s'enfronten a unes condicions laborals precàries, ingressos baixos, irregulars i impredictibles, alts nivells d'autoocupació, carreres per projectes i manca d'estructures legals.

D'acord amb el Pla de treball per a la cultura 2019-2022, la Comissió Europea va convocar un grup de mètodes oberts de coordinació (OMC) entre 2021 i 2023. El grup estava format per experts de tots els ministeris de cultura i ocupació/afers socials dels Estats Membres de la UE.

Recomanacions principals:

  • Establir un marc de la UE per a les condicions de treball dels artistes i dels professionals creatius, per animar els Estats membres a adoptar mesures adaptades a les especificitats dels artistes, tot proporcionant directrius i estàndards mínims mitjançant una recomanació del Consell o conclusions del Consell per a mesures no vinculants.
  • Els Estats membres de la UE haurien de procurar una legislació específica i coherent sobre els artistes, que cobreixi tots els àmbits de la seva obra,
  • Els finançadors públics a l'àmbit de la UE, nacional i regional haurien d'introduir termes i condicions sobre l'ús del finançament públic per promoure pràctiques justes,
  • Donar suport al desenvolupament d'habilitats i l'aprenentatge al llarg de la vida,
  • Protegir la llibertat artística i cooperar amb un sistema d'Observatori de la UE sobre el dret a la llibertat d'expressió artística.

L'actual Pla de treball de la UE per a la cultura 2023-26 preveu més activitats sobre aquest tema, com ara tallers temàtics, així com una plataforma en línia sobre les condicions de treball dels artistes i professionals creatius, que es basarà en les dades recollides pel grup OMC.

Més informació

I us podeu descarregar l'informe des de l'enllaç següent