Notícies

Comença la 2a edició del Mes del Cinema Europeu de la European Film Academy

02/11/2023

Després d’un exitós llançament paneuropeu el 2022, l’Acadèmia del Cinema Europeu presenta la segona edició del Mes del Cinema Europeu 2023 com la temporada de premis i pel·lícules d’Europa, amb una participació rècord de 75 sales de 40 països.

A partir de l’1 de novembre, celebra la diversitat del cinema europeu durant sis setmanes fins a la seva gran final el 9 de desembre amb els Premis del Cinema Europeu a Berlín.

A tot Europa, gràcies al soci de l’Acadèmia Europa Cinemas, els cinemes emblemàtics de 40 països, des d’Islàndia fins a Grècia, de Portugal a Geòrgia, incloses les capitals, els pobles petits i les xarxes nacionals de cinema, destaquen pel·lícules europees, tot presentant programes especials, esdeveniments i retrospectives dedicades. Paral·lelament, la plataforma global de streaming MUBI presenta un focus especial en les pel·lícules europees i, per primera vegada, el portal de VOD DAFilms destaca una selecció de documentals europeus; ambdós permeten la participació dels als amants del cinema d’arreu del món.

Durant el Mes del Cinema Europeu hi haurà multitud d’iniciatives diferents. En lloc d’un catàleg uniforme, cada cinema participant està creant un programa únic d’acord amb la seva experiència i s’adapta al gust del seu públic. Tots els cinemes participants projecten pel·lícules europees, moltes d’aquestes pel·lícules incloses a la Selecció anual de l’Acadèmia que s’anuncia cada any en diferents moments a partir d’agost. Els programes també inclouen les pel·lícules nominades al LUX Audience Award 2024. Diverses projeccions arreu d’Europa són presentades per cineastes i per membres entusiastes de l’Acadèmia del Cinema Europeu.

Un dels moments forts del Mes del Cinema Europeu serà el Young Audience Film Weekend (cap de setmana de cinema per a públic jove (4-5 de novembre)), durant el qual tindrà lloc la posada en marxa del Club de Cinema Europeu, seguit de la ‘Europe’s Biggest Watch Party‘ de la pel·lícula ‘Everything will change‘. Durant el cap de setmana es donaran a conèixer les tres pel·lícules nominades al Premi del Públic Jove anual.

Durant el Mes del Cinema Europeu també es durà a terme el 12 de novembre el Dia Europeu del Cinema d’Arthouse, un projecte organitzat per CICAE, la confederació internacional de cinemes d’autor.

Durant el Mes del Cinema Europeu, molts dels cinemes participants se centraran en el públic més jove: a Tirana (Albània), això significa implicar el Tirana Film Club durant cada projecció i debat. Els joves amants del cinema conduiran les preguntes i respostes i comentaran les pel·lícules després de cada projecció. Cinema Zero a Pordenone (Itàlia) ofereix programes de curtmetratges dedicats i moderats per a adolescents de l’escola, mentre que Arta a Cluj-Napoca (Romania) ofereix projeccions escolars de ‘Good bye, Lenin!‘, de Wolfgang Becker; ‘El Espíritu de la Colmena‘, de Víctor Erice; ‘La vida de los otros‘, de Florian Henckel von Donnersmarck; i ‘La Strada‘, de Federico Fellini.

El cinema Sphinx de Gant ofereix projeccions per al públic jove amb preguntes i respostes, així com projeccions matinals que inclouen esmorzars i un programa especial de curtmetratges centrat en el dolor, que inclou una xerrada amb el públic.

La participació del públic en general té un paper important per a tots els cinemes participants. Això pot significar que una projecció vagi seguida d’un sopar comunitari i una conversa, en una vetllada centrada en la lesió cerebral, l’art i la lluita per trobar un camí per tornar a la vida (a Frederikssund, Dinamarca). O un esdeveniment especial LGBTQIA+ al voltant d’una projecció de POLISH PRAYERS (LUX Arthouse a Lugano, Suïssa). O un programa de projeccions infantils per a pares, mares i fills i filles (Kinodvor a Ljubljana, Eslovènia). La Bio Central de Hralec Kralové (República Txeca) presentarà un Quiz de cinema europeu i un menú especial de begudes europees al bar, Cineplex Loteanu de Chisinau (Moldavia) presenta un programa especial de candidats a curtmetratges als Premis del Cinema Europeu, Cinema Zero a Pordenone (Itàlia) projecta PAW PATROL, seguit d’un taller d'”animació intel·ligent” a la mediateca, i el Romuva de Kaunas (Lituània) ofereix cinema gastronòmic amb una conferència especial a càrrec d’un xef professional.

Moltes sales de cinema mostraran retrospectives de reconeguts cineastes europeus. Hi ha un enfocament especial a les directores europees (Yorck Kinogruppe Berlin), una retrospectiva d’Agnes Varda (Tirana), un enfocament a Rainer Werner Fassbinder (Kinoteka Zagreb), un programa “Best of Besson” (Kino Aero Prague), un homenatge especial a Tilda Swinton (Kino Soprus Tallinn), una exposició sobre el cineasta alemany Andreas Dresen i projeccions de les seves pel·lícules (Filmmuseum Potsdam), un especial de Wim Wenders (Visionario Udine) i un focus sobre Alain Resnais (Kundura Sinema, Istanbul).

Moltes sales de cinema se centren durant el Mes del Cinema Europeu en pel·lícules d’un país europeu concret: hi haurà una Setmana del Cinema Txec a Croàcia, un Festival de Cinema Francès a la República Txeca, una Setmana del Cinema Francès a Berlín, Jornades del Cinema Espanyol a Macedònia del Nord i un festival de cinema estonià a Malta.

El Mes del Cinema Europeu continuarà creixent cada any per incloure més i més llocs i maneres perquè els amants del cinema s’uneixin a aquesta gran celebració del cinema europeu.

El Mes del Cinema Europeu és una iniciativa de l’Acadèmia del Cinema Europeu amb el suport del Programa Europa Creativa MEDIA de la Unió Europea, en cooperació amb Europa CinemasCICAEMUBI DAFilms, així com amb nombrosos socis locals.

Més informació

COMPARTIR

MÉS NOTÍCIES

21/05/2024
‘MEDIA al Maldà’ us convida a la projecció de ‘Mamífera’, amb la presència de la directora
El proper dijous 30 de maig, des d’Europa Creativa Desk – MEDIA Catalunya i en el marc de la segona temporada del cicle ‘MEDIA al Maldà‘, us convidem a la projecció de la pel·lícula amb suport d’Europa Creativa MEDIA 'Mamífera', de Liliana Torres, al Cinema Maldà de Barcelona.
21/05/2024
ACE presenta a Cannes la 5a edició d’A Season of Classic Films: projeccions de clàssics europeus
ACE (Association des Cinémathèques Européennes) va presentar, el passat 20 de maig, durant el 77è Festival de Cannes, els detalls de la 5a edició d’A Season of Classic Films.
17/05/2024
Dok Lepizig obre la inscripció de projectes documentals al Doc Co-Pro Market 2024
La 67a edició de DOK Leipzig, el Festival internacional de llargmetratges documentals i pel·lícules d’animació ha obert la convocatòria de la 20a edició del DOK Co-Pro Market, l’esdeveniment de cofinançament i networking, que es durà a terme el 28 i el 29 d’octubre de 2024. La data límit per enviar-hi projectes és el 15 de juliol de 2024. 
16/05/2024
Erich Pommer Institut obre la convocatòria de Series’ Women 2024-2025
Erich Pommer Institut ha obert les inscripcions de la quarta edició del programa Series’ Women, que es durà a terme en línia i presencial de novembre de 2024 a març de 2025. La data límit per inscriure-s'hi és el 16 de setembre de 2024.
16/05/2024
La 37a edició dels European Film Awards obre el termini de presentació de llargmetratges
La 37a edició del European Film Awards, que enguany es duran a terme a Lucerna (Suïssa) el 7 de desembre, ha obert el termini de presentació de llargmetratges fins al proper 31 de maig.
16/05/2024
Sessió en línia per a productors/es sobre les necessitats dels compradors internacionals
L'oficina MEDIA d'Itàlia (Roma) organitza un workshop en línia per a productors/es titulat “Servicing: what's new? The needs of international buyers".
15/05/2024
APostLab obre les inscripcions del taller anual de postproducció 2024
La propera edició del taller Annual Workshop d'APostLab es durà a terme a Halle, Alemanya, del 22 al 27 d'octubre de 2024. La data límit per inscriure-s'hi és el 31 de juliol de 2024.
14/05/2024
Sessió informativa sobre la convocatòria MEDIA European Film Sales 2024
El proper dimecres 5 de juny de 2024, l'EACEA (Agència Executiva Europea d’Educació i Cultura) organitza una sessió informativa en línia sobre la convocatòria Europa Creativa MEDIA European Film Sales 2024, el termini de la qual és el 20 de juny.
14/05/2024
EAVE Marketing Workshop 2024 obre la convocatòria
EAVE Marketing Workshop 2024, una iniciativa d'EAVE - European Audiovisual Entrepreneurs en col·laboració amb Film Fund Luxembourg i el suport d’Europa Creativa MEDIA, té oberta la convocatòria fins al proper 7 de juny. 
13/05/2024
Els films MEDIA ‘Robot Dreams’ i ‘El sueño de la sultana’, guardonats als Premis Quirino de l’animació iberoamericana
La pel·lícula d'animació amb suport MEDIA Robot Dreams, dirigida per Pablo Berger i produïda per l’empresa catalana Arcadia Motion Pictures i la basca Lokiz Films, ha estat doblement guardonada a la 7a edició dels Premis Quirino de l'Animació Iberoamericana.

Content

European Slate Development
(CREA-MEDIA-2024-DEVSLATE)

Termini: 13/des/2023

No hi ha convocatories d'aquesta categoria...

Business

Fostering European media talents and skills
(CREA-MEDIA-2022-TRAINING)

Termini: 04/mai/2022

No hi ha convocatories d'aquesta categoria...

Altres

Music Moves Europe
(CREA-CULT-2022-MME)

Termini: 12/gen/2023

No hi ha convocatories d'aquesta categoria...

Content

TV and online content
(CREA-MEDIA-2024-TVONLINE)

1r Termini: 07/des/2023
2n Termini: 14/05/2024

No hi ha convocatories d'aquesta categoria...

Content

European Co-development
(CREA-MEDIA-2024-CODEV)

Termini: 06/mar/2024

No hi ha convocatories d'aquesta categoria...

Content

European mini-slate development
(CREA-MEDIA-2024-DEVMINISLATE)

Termini: 10/set/2024

No hi ha convocatories d'aquesta categoria...

Content

Video Games and Immersive content development
(CREA-MEDIA-2024-DEVVGIM)

Termini: 24/gen/2024

No hi ha convocatories d'aquesta categoria...

Business

European Film Distribution
(CREA-MEDIA-2024-FILMDIST)

Termini: 25/abr/2024

No hi ha convocatories d'aquesta categoria...

Business

European Film Sales
(CREA-MEDIA-2024-FILMSALES)

Termini: 20/jun/2024

No hi ha convocatories d'aquesta categoria...

Business

Innovative tools and business models
(CREA-MEDIA-2024-INNOVBUSMOD)

Termini: 25/gen/2024

No hi ha convocatories d'aquesta categoria...

Business

Markets & Networking
(CREA-MEDIA-2024-MARKETNET)

Termini: 18/gen/2024

No hi ha convocatories d'aquesta categoria...

Business

MEDIA 360°
(CREA-MEDIA-2022-MEDIA360)

Termini: 12/abr/2022

No hi ha convocatories d'aquesta categoria...

Audience

Films on the Move
(CREA-MEDIA-2024-FILMOVE)

1r Termini: 14/mar/2024
2n Termini: 18/07/2024

No hi ha convocatories d'aquesta categoria...

Audience

European VOD Networks and Operators
(CREA-MEDIA-2024-VODNET)

Termini: 09/abr/2024

No hi ha convocatories d'aquesta categoria...

Audience

Networks of European Festivals
(CREA-MEDIA-2024-FESTNET)

Termini: 11/abr/2024

No hi ha convocatories d'aquesta categoria...

Audience

Networks of European Cinemas
(CREA-MEDIA-2024-CINNET)

Termini: 16/jul/2024

No hi ha convocatories d'aquesta categoria...

Audience

Audience Development and Film Education
(CREA-MEDIA-2023-AUDFILMEDU)

Termini: 30/mar/2023

No hi ha convocatories d'aquesta categoria...

Cross-Sectorial

Innovation Lab
(CREA-CROSS-2024-INNOVLAB)

Termini: 25/abr/2024

No hi ha convocatories d'aquesta categoria...

Cross-Sectorial

NEWS - Media literacy
(CREA-CROSS-2024-MEDIALITERACY)

Termini: 07/mar/2024

No hi ha convocatories d'aquesta categoria...

Cross-Sectorial

NEWS - Journalism Partnerships – Collaborations
(CREA-CROSS-2024-JOURPART-COLLABORATIONS)

Termini: 14/feb/2024

No hi ha convocatories d'aquesta categoria...

Cross-Sectorial

NEWS - Journalism Partnerships – Pluralism
(CREA-CROSS-2024-JOURPART-PLURALISM)

Termini: 14/feb/2024

No hi ha convocatories d'aquesta categoria...

Cultura

Projectes de Cooperació Europea a petita escala
(CREA-CULT-2024-COOP-1)

Termini: 23/gen/2024

No hi ha convocatories d'aquesta categoria...

Cultura

Projectes de Cooperació Europea a Escala Mitjana
(CREA-CULT-2024-COOP-2)

Termini: 23/gen/2024

No hi ha convocatories d'aquesta categoria...

Cultura

Plataformes europees per a la promoció d’artistes emergents
(CREA-CULT-2024-PLAT)

Termini: 31/gen/2024

No hi ha convocatories d'aquesta categoria...

Cultura

Xarxes europees d’organitzacions culturals i creatives
(CREA-CULT-2024-NET)

Termini: 07/mar/2024

No hi ha convocatories d'aquesta categoria...

Cultura

Entitats Culturals Paneuropees
(CREA-CULT-2024-PECE)

Termini: 31/gen/2024

No hi ha convocatories d'aquesta categoria...

Cultura

Circulació d’obres literàries europees
(CREA-CULT-2024-LIT)

Termini: 16/abr/2024

No hi ha convocatories d'aquesta categoria...