La secció Cultura del programa Europa Creativa dona suport a una àmplia gamma de sectors culturals i creatius, entre d’altres:

La secció Cultura fomenta la cooperació i els intercanvis entre organitzacions culturals i artistes d’Europa i més enllà. Europa Creativa té com a objectiu

Oficina Europa Creativa Cultura

L’Oficina Europa Creativa Cultura és l’organisme encarregat de difondre el programa Europa Creativa Cultura i d’assessorar els operadors culturals susceptibles de sol·licitar aquests ajuts.

Allotjada al Ministeri de Cultura i Esport, l’Oficina Europa Creativa Cultura – Espanya presta aquest servei, a instàncies de la Direcció General d’Educació i Cultura de la Comissió Europea, com a únic Punt de Contacte Nacional del subprograma a tot el territori nacional.

Les dades de contacte són les següents:

Oficina Europa Creativa – Cultura

Ministerio de Cultura y Deporte

Plaza del Rey, 1, 1ª planta

28004 Madrid

E. europacreativa.cultura@cultura.gob.es

T. +34 91 701 71 15

Oportunitats de finançament en el marc de CULTURA

La secció Cultura del programa Europa Creativa consta de les accions següents:

Projectes de Cooperació Europea

El programa Europa Creativa dona suport a projectes de cooperació transnacional en què participen organitzacions dels sectors cultural i creatiu de diferents països que participen al programa. Cobreix la UE i més enllà.

Mitjançant aquest finançament, Europa Creativa pretén millorar l’accés a les obres culturals i creatives europees i promoure la innovació i la creativitat.

Donar suport a la cooperació transfronterera
Actualment hi ha finançament disponible per a 2 tipus de projectes

Els projectes poden abastar un o més sectors culturals i creatius i poden ser interdisciplinaris.

Durada dels projectes
La durada màxima de tots els projectes és de 48 mesos.

Elegibilitat per al finançament
S’hi poden presentar les organitzacions actives en els sectors cultural i creatiu. Els particulars no poden presentar-s’hi.

Més informació

Plataformes europees per a la promoció d’artistes emergents

Aquesta acció donarà suport a projectes destinats a promocionar els artistes europeus emergents i les seves obres, millorar-ne la visibilitat internacional i facilitar-ne la circulació. Els projectes també haurien de millorar l’accés i la participació en esdeveniments i activitats culturals, tot incrementant la participació i el desenvolupament del públic.

Aquests projectes s’han de dissenyar i desenvolupar per contribuir a la implementació de les prioritats polítiques de la UE en l’àmbit de la cultura, en particular les condicions de treball dels artistes. L’acció de les plataformes europees està oberta a tots els sectors culturals i creatius. No obstant això, tenint en compte que aquesta acció té com a objectiu perseguir els objectius de l’eix Cultura del Programa, els projectes que involucren exclusivament entitats del sector audiovisual no estan destinats al finançament d’aquesta convocatòria.

Objectiu
La Unió Europea ha posat en marxa les “plataformes europees per a la promoció d’artistes emergents”. Pretenen ser un instrument essencial per desenvolupar les carreres de talents emergents i millorar-ne les condicions laborals.

Aquestes plataformes treballen en col·laboració amb les organitzacions membres, cadascuna de les quals rep una subvenció per establir un programa artístic comú, així com una estratègia de marca.

Les plataformes donen respostes a mida a les necessitats i reptes del talent emergent, tot oferint-los oportunitats professionals específiques en termes de mobilitat, formació, incubació i desenvolupament, així com retribucions.

Com tots els altres projectes d’Europa Creativa, les plataformes també treballen en prioritats com la inclusió i el Pacte Verd Europeu, la joventut, les competències, la resiliència i la recuperació dels sectors cultural i creatiu després de la crisi del Covid o, més recentment, el suport a Ucraïna.

Treballen no només per millorar les condicions laborals i les carreres dels artistes, sinó també per reforçar la solidaritat, la participació i l’accés a la cultura, la cohesió social i la promoció de la creació i la diversitat cultural, així com els valors fonamentals de la UE.

Llista de les 16 plataformes d’Europa Creativa

Coneix les 16 plataformes i els seus membres a continuació:

Més informació

Xarxes europees

La Unió Europea cofinança 37 xarxes paneuropees d’organitzacions culturals i creatives, en el marc del programa Europa Creativa (2021-2027). Aquestes xarxes donen suport a organitzacions culturals i professionals que contribueixen a reforçar la competitivitat i la diversitat dels sectors culturals i creatius europeus.

Les xarxes culturals europees són instruments crucials per assolir els objectius que la Unió Europea (UE) s’ha fixat per al programa Europa Creativa per al període 2021-2027.

Què són les Xarxes d’Europa Creativa?

Les xarxes d’Europa creativa són organitzacions de diferents mides que representen milers de membres, des d’individus fins a organitzacions nacionals i regionals que treballen en els sectors cultural i creatiu. La Comissió Europea consulta aquestes xarxes sobre el disseny i la implementació de la política cultural de la UE.

Amb la seva ajuda, el programa Europa Creativa pretén enfortir els sectors cultural i creatiu, tot oferint oportunitats de formació i desenvolupament. Proporciona una plataforma per intercanviar idees i difondre informació sobre projectes i bones pràctiques.

A continuació trobareu la llista de les 37 xarxes europees cofinançades en el marc del programa Europa Creativa agrupades pels sectors següents:

Més informació

Circulació d’obres literàries europees

Europa Creativa dona suport a la traducció, publicació, distribució i promoció d’obres literàries de ficció.

Creative Europe literature calls

La línia de finançament “circulació d’obres literàries europees” dona suport a una mitjana de 40 projectes anuals. Aquests projectes tradueixen i promouen 500 obres literàries europees des de i cap a almenys 40 idiomes.

Enfortiment de la diversitat

Un factor important de la línia és com admet obres escrites en idiomes menys parlats per desenvolupar-ne la distribució a mercats més grans d’Europa i més enllà.

Millorar el perfil dels traductors/es literaris/àries

Aquesta convocatòria també:

Tots els projectes finançats amb aquesta acció també han de tenir en compte la inclusió, la diversitat, la igualtat de gènere i la transició ambiental en el disseny i implementació.

Elegibilitat per al finançament

Són elegibles les obres de ficció en idiomes de països que participen al programa Europa Creativa. El llatí i el grec antic, així com algunes llengües regionals i minoritàries, també són elegibles.

Poden presentar-s’hi les organitzacions actives en el sector editorial i del llibre. Les persones individuals no poden presentar sol·licituds per si soles.

Entitats Culturals Paneuropees

Heartshaped badges with EU country flags on a map

Aquesta nova acció del programa Europa Creativa té com a objectiu donar suport a entitats culturals –com les orquestres– amb un gran abast geogràfic, l’objectiu de les quals és oferir oportunitats de formació, professionalització i actuació a artistes joves de gran talent.

Donar suport a l’abast del públic jove mitjançant esdeveniments en directe i tecnologia digital

Aquesta acció finançarà les organitzacions participants per donar suport als artistes joves i donar-los l’oportunitat de desenvolupar i mostrar el seu talent amb regularitat. Arribar al públic jove mitjançant actuacions en directe i eines digitals és un objectiu important.

Les organitzacions hauran d’adoptar un enfocament rigorós i inclusiu per a la contractació de joves artistes. La contractació també ha de garantir que els artistes implicats en aquests projectes siguin nacionals/residents d’almenys 20 països que participen al programa Europa Creativa.

Elegibilitat per al finançament

En aquesta fase, aquesta acció s’adreçarà a organitzacions que donaran suport a músics joves europeus i de gran talent en el camp de les orquestres. Poden presentar-s’hi les organitzacions que formen artistes joves i de gran talent per a ser professionals, i que organitzen i promouen actuacions amb un objectiu especial per atraure el públic jove europeu.

Culture Moves Europe

Suport a la mobilitat cultural a Europa i més enllà.

Culture Moves Europe

Suport a la mobilitat internacional

Culture Moves Europe ofereix beques de mobilitat per a artistes i professionals de la cultura als 40 països d’Europa Creativa. Abarca els sectors de l’arquitectura, el patrimoni cultural, el disseny i disseny de moda, la literatura, la música, les arts escèniques i les arts visuals. El pla segueix l’èxit del projecte pilot i-Portunus que es va dur a terme entre el 2018 i el 2022.  

Amb un pressupost de 21 milions d’euros, Culture Moves Europe ofereix beques de mobilitat a uns 7.000 artistes, professionals de la cultura i organitzacions d’acollida del 2022 al 2025. Finançat pel programa Europa Creativa de la Unió Europea, Culture Moves Europe està implementat pel Goethe-Institut

Dos tipus de subvencions

El programa consta de dues línies d’actuació: mobilitat individual (per a persones i grups de fins a cinc persones) i residències.  

1. Acció de mobilitat individual

L’acció de mobilitat individual ofereix suport econòmic a persones que viatgen entre 7 i 60 dies o grups de fins a 5 persones que viatgen entre 7 i 21 dies.

Les convocatòries per a tots els sectors que cobreix Culture Moves Europe estan obertes cada any entre la tardor i la primavera.

Més informació sobre la darrera convocatòria de mobilitat individual

La segona convocatòria de mobilitat individual d’artistes i professionals de la cultura està oberta per a la presentació de sol·licituds fins al 31 de maig de 2024 per a beques de mobilitat a 40 països d’Europa Creativa.

Més informació

Preguntes freqüents

Preguntes i respostes sobre el pla de mobilitat individual.

2. Acció de Residència

L’acció de residència s’adreça a organitzacions i artistes individuals consolidats que organitzen regularment residències i que estiguin interessats a acollir artistes i professionals de la cultura.

Obteniu més informació sobre la darrera convocatòria d’amfitrions de residència

La segona convocatòria d’acollidors de residències es va tancar el passat 16 de gener de 2024.

Obteniu més informació sobre la darrera convocatòria d’amfitrions de residència

Preguntes freqüents

Cerca preguntes i respostes sobre l’acció de residència.

Més informació i sol·licitud

Content

European Slate Development
(CREA-MEDIA-2024-DEVSLATE)

Termini: 13/des/2023

No hi ha convocatories d'aquesta categoria...

Business

Fostering European media talents and skills
(CREA-MEDIA-2022-TRAINING)

Termini: 04/mai/2022

No hi ha convocatories d'aquesta categoria...

Altres

Music Moves Europe
(CREA-CULT-2022-MME)

Termini: 12/gen/2023

No hi ha convocatories d'aquesta categoria...

Content

TV and online content
(CREA-MEDIA-2024-TVONLINE)

1r Termini: 07/des/2023
2n Termini: 14/05/2024

No hi ha convocatories d'aquesta categoria...

Content

European Co-development
(CREA-MEDIA-2024-CODEV)

Termini: 06/mar/2024

No hi ha convocatories d'aquesta categoria...

Content

European mini-slate development
(CREA-MEDIA-2024-DEVMINISLATE)

Termini: 10/set/2024

No hi ha convocatories d'aquesta categoria...

Content

Video Games and Immersive content development
(CREA-MEDIA-2024-DEVVGIM)

Termini: 24/gen/2024

No hi ha convocatories d'aquesta categoria...

Business

European Film Distribution
(CREA-MEDIA-2024-FILMDIST)

Termini: 25/abr/2024

No hi ha convocatories d'aquesta categoria...

Business

European Film Sales
(CREA-MEDIA-2024-FILMSALES)

Termini: 20/jun/2024

No hi ha convocatories d'aquesta categoria...

Business

Innovative tools and business models
(CREA-MEDIA-2024-INNOVBUSMOD)

Termini: 25/gen/2024

No hi ha convocatories d'aquesta categoria...

Business

Markets & Networking
(CREA-MEDIA-2024-MARKETNET)

Termini: 18/gen/2024

No hi ha convocatories d'aquesta categoria...

Business

MEDIA 360°
(CREA-MEDIA-2022-MEDIA360)

Termini: 12/abr/2022

No hi ha convocatories d'aquesta categoria...

Audience

Films on the Move
(CREA-MEDIA-2024-FILMOVE)

1r Termini: 14/mar/2024
2n Termini: 18/07/2024

No hi ha convocatories d'aquesta categoria...

Audience

European VOD Networks and Operators
(CREA-MEDIA-2024-VODNET)

Termini: 09/abr/2024

No hi ha convocatories d'aquesta categoria...

Audience

Networks of European Festivals
(CREA-MEDIA-2024-FESTNET)

Termini: 11/abr/2024

No hi ha convocatories d'aquesta categoria...

Audience

Networks of European Cinemas
(CREA-MEDIA-2024-CINNET)

Termini: 16/jul/2024

No hi ha convocatories d'aquesta categoria...

Audience

Audience Development and Film Education
(CREA-MEDIA-2023-AUDFILMEDU)

Termini: 30/mar/2023

No hi ha convocatories d'aquesta categoria...

Cross-Sectorial

Innovation Lab
(CREA-CROSS-2024-INNOVLAB)

Termini: 25/abr/2024

No hi ha convocatories d'aquesta categoria...

Cross-Sectorial

NEWS - Media literacy
(CREA-CROSS-2024-MEDIALITERACY)

Termini: 07/mar/2024

No hi ha convocatories d'aquesta categoria...

Cross-Sectorial

NEWS - Journalism Partnerships – Collaborations
(CREA-CROSS-2024-JOURPART-COLLABORATIONS)

Termini: 14/feb/2024

No hi ha convocatories d'aquesta categoria...

Cross-Sectorial

NEWS - Journalism Partnerships – Pluralism
(CREA-CROSS-2024-JOURPART-PLURALISM)

Termini: 14/feb/2024

No hi ha convocatories d'aquesta categoria...

Cultura

Projectes de Cooperació Europea a petita escala
(CREA-CULT-2024-COOP-1)

Termini: 23/gen/2024

No hi ha convocatories d'aquesta categoria...

Cultura

Projectes de Cooperació Europea a Escala Mitjana
(CREA-CULT-2024-COOP-2)

Termini: 23/gen/2024

No hi ha convocatories d'aquesta categoria...

Cultura

Plataformes europees per a la promoció d’artistes emergents
(CREA-CULT-2024-PLAT)

Termini: 31/gen/2024

No hi ha convocatories d'aquesta categoria...

Cultura

Xarxes europees d’organitzacions culturals i creatives
(CREA-CULT-2024-NET)

Termini: 07/mar/2024

No hi ha convocatories d'aquesta categoria...

Cultura

Entitats Culturals Paneuropees
(CREA-CULT-2024-PECE)

Termini: 31/gen/2024

No hi ha convocatories d'aquesta categoria...

Cultura

Circulació d’obres literàries europees
(CREA-CULT-2024-LIT)

Termini: 16/abr/2024

No hi ha convocatories d'aquesta categoria...