El nou documental d'Alba Sotorra, seleccionat al festival SXSW

El nou llarmetratge documental de la catalana Alba Sotorra, El Retorn, la vida després de l'ISIS, que compta amb el suport d'Europa Creativa MEDIA al Desenvolupament de Continguts, ha estat seleccionat a la secció Documentary Feature Competition del festival nord-americà SXSW Film Festival (South by Southwest), que es durà a terme en línia del 16 al 20 de març de 2021

El film narra la història de la Shamima Begum (Regne Unit) i la Hoda Muthana (EUA),  dues de les dones que van omplir titulars internacionals quan, d’adolescents, van deixar els seus països natals per unir-se a l’ISIS. Ara, després de la caiguda de l’ISIS, estan atrapades en camps de detenció al nord de Síria amb milers d’altres dones i nens. Les històries de la seva lluita per tornar a occident i el debat públic que han generat s’entrecreuen amb els seus punyents i emotius relats dels horrors viscuts sota l'ISIS. Una història sobre un tema molt candent que aborda un debat obert a Occident des d’una perspectiva exclusiva, íntima i sense precedents: la de les dones occidentals ex-militants d’ISIS.

El documental realitzarà la seva premiere mundial al festival SXSW, que va ser un dels primers esdeveniments cancel.lats a causa de la crisi sanitària al març de 2020. Enguany, el festival planteja una edició totalment online que es podrà seguir des de diverses plataformes i que se celebrarà del 16 al 20 de març. SXSW és un esdeveniment on conviuen cinema, música i tecnologia. En la vessant cinematogràfica, la programació del festival acull des de pel.lícules independents de nous cineastes, sèries de televisió fins a pel.lícules de gènere. La secció Documentary Feature Competition acull històries reals que desprenen innovació, eneregia i veus personals.

El Retorn, la vida després de l'ISIS està produït també per la mateixa Sotorra sota la seva companyia Alba Sotorra Cinema Productions i per Vesna Cudic, de MetFilm Production. Carles Torras (seleccionat el 2019 com a Producer on the Move per European Film Promotion) és també productor del documental.

Com a productors executius figuren Sam Collyns (Ronachan Films), Poppy Dixon i Jack Oliver, de SKY UK, així com Jordi Ambrós, de Televisió de Catalunya. El documental també compta amb el suport de l'ICEC - Institut Català de les Empreses Culturals. MetFilm Sales es fa càrrec de les vendes internacionals del documental, que a l'estiu de 2021 serà retransmès per SKY. A més, el programa Sense Ficció de TV3 emetrà una versió per a televisió (la completa té una durada de 90 minuts). 

Entre els projectes anteriors d'Alba Sotorra figuren Game Over (2015), Comandant Arian (2018) i Francesca i l'Amor (2021). Els dos últims compten amb el suport d'Europa Creativa MEDIA al Desenvolupament de Continguts

17/2/2021

El Retorn, la vida després de l'ISIS compta amb el suport d'Europa Creativa MEDIA al Desenvolupament de Continguts.