Nou informe de l'OEA sobre la circulació de pel·lícules europees a mercats no nacionals

L'Observatori Europeu de l'Audiovisual ha publicat un nou informe sobre la circulació de pel·lícules europees a mercats no nacionals, amb les xifres clau de 2019. 

Segons es desprèn d'aquest informe:

  • L'any 2019, les entrades de pel·lícules europees no nacionals van disminuir un 8% a Europa, mentre que van augmentar als mercats fora d'Europa.
  • El creixement de les entrades de pel·lícules europees d’exportació va ser el resultat d’un salt en les entrades de pel·lícules europees als Estats Units, la qual cosa va confirmar la seva posició com el mercat d’exportació més gran de pel·lícules europees.
  • Alemanya i França van ser els principals mercats d’exportació de pel·lícules europees a Europa, tot generant, respectivament, 12,2 milions i 11,6 milions d’entrades de pel·lícules europees no nacionals.
  • L'any 2019, les pel·lícules del Regne Unit van dominar les exportacions de pel·lícules europees, tot representant el 13% de les exportacions de pel·lícules europees en el moment de l'estrena i el 44% del total d’entrades no nacionals a pel·lícules europees arreu del món.

L'estudi, escrit per Patrizia Simone, analista de cinema del Departament d’Informació del Mercat de l’Observatori, analitza el volum i la representació cinematogràfica de les pel·lícules europees als mercats no nacionals, és a dir, les exportacions de pel·lícules de cinema. La mostra de l’estudi inclou 48 mercats, inclosos 34 territoris europeus i 14 no europeus. L’anàlisi es basa en dades de 2019 i es complementa amb una sèrie de dades de cinc anys per al període de 2015 a 2019.

El 2019 s’estima que un total de 3.954 pel·lícules europees es van estrenar als cinemes en almenys un mercat no nacional a tot el món. Es tracta del nombre més elevat de pel·lícules europees no nacionals estrenades en els darrers cinc anys i representa, aproximadament, el 51% del nombre total de pel·lícules europees que s'espera que s'estrenin a l'àmbit mundial. 

Les pel·lícules d’exportació europees van vendre en conjunt al voltant de 180 milions d’entrades a mercats no nacionals el 2019, la qual cosa representa el 41% del total d’entrades de pel·lícules europees arreu del món. Aquests nivells coincideixen molt amb el 2018, però significativament per sota dels valors registrats el 2015 i el 2017.
D’aquests 180 milions d’entrades totals de pel·lícules d’exportació europees, 86 milions es van generar a mercats no nacionals d’Europa, un 8% menys que els 94 milions de 2018, amb un mínim de cinc anys. Per contra, les entrades fora d'Europa de les pel·lícules d’exportació europees van augmentar fins als 94 milions d’entrades el 2019 (8 milions més que el 2018), la qual cosa suposa el 52% del total d’entrades d'exportació per a l'any. 

Més informació

Consulta l'informe complet en aquest enllaç.

25/3/2021

Més informació

Consulta l'informe complet en aquest enllaç.