Els Lux Film Days arriben a la Filmoteca de Catalunya

Els Lux Film Days arriben a la Filmoteca de Catalunya, on es podran veure els tres films nominats enguany al Premi Lux de cinema, una iniciativa del Parlament Europeu, que compta amb el suport del Progama Europa Creativa MEDIA de la Unió Europea.

La Filmoteca de Catalunya acull els tres primers dijous del mes de maig (els dies 6, 13 i 20) la projecció gratuïta de les pel·lícules finalistes del Premi del Públic LUX 2021 del Parlament Europeu.

Les projeccions seran gratuïtes i les entrades s’hauran de recollir a la Filmoteca de Catalunya, el mateix dia de la projecció. Les places són limitades. Els horaris de les projeccions a la Filmoteca seran els següents:

  • Boze Cialo (Corpus Christi), de Jan Komasa (Polònia, França, 2019), que compta amb suport d'Europa Creativa MEDIA a la Distribució i que explica la història d'un jove de 20 anys que experimenta una crida religiosa mentre està detingut en un centre de menors. A causa dels seus antecedents penals no pot convertir-se en capellà, però acabarà accidentalment fent-se càrrec d'una parròquia local i aportant-hi un nou acostament a la vida i a la religió per a la comunitat local. Es podrà veure a la Filmoteca el dijous 6 de maig a les 19.30h, amb la presentació de l’eurodiputada Diana Riba, membre suplent de la comissió de Cultura i Educació del Parlament Europeu.
  • Collective, una coproducció romanesa-luxemburguesa dirigida per Alexander Nanau, és la fascinant història real dels esforços conjunts de doctors, funcionaris governamentals i, particularment, periodistes de recerca que s'enfronten a la corrupció mentre tracten de descobrir un frau massiu del sector de la salut a Bucarest després d'un incendi al club nocturn Colectiv. Es podrà veure a la Filmoteca el dijous 13 de maig a les 19.30h
  • Druk (Another Round), de Thomas Vinterberg (Dinamarca, 2020), que compta amb suport d'Europa Creativa MEDIA al Desenvolupament i a la Distribució i narra la història d'un grup de professors d'institut que decideix seguir la teoria inspirada pel psicòleg noruec Finn Skårderud que creu que els éssers humans neixen amb un dèficit del 0,05% d'alcohol a la sang. Aquest grup d'amics decideix experimentar per explicar aquest enigma. Es podrà veure a la Filmoteca el dijous 20 de maig a les 19.30h.

Un any més, les tres pel·lícules nominades mostren la diversitat del cinema europeu. Entre les produccions finalistes hi ha un documental romanès-luxemburguès sobre el periodisme d’investigació i la corrupció en el sector sanitari a Romania, Collective, d’Alexander Nanau; un drama polonès-francès que tracta la religió i les dinàmiques de poder, Corpus Christi, dirigida per Jan Komasa; i una comèdia dramàtica danesa-sueca-neerlandesa, Otra ronda, de Thomas Vinterberg, sobre un grup de professors que experimenten amb l’alcohol per intentar millorar les seves vides.

Les tres pel·lícules finalistes han estat un èxit als seus països però també a l’exterior, tant entre el públic com entre la crítica. Otra ronda ha guanyat l’Oscar al millor film internacional, a més d’una nominació per al seu director, quatre premis de l’Acadèmia Europea del Cinema EFA i ha estat reconeguda als BAFTA britànics, als premis César francesos o al Festival de Sant Sebastià. La romanesa Collective s’ha endut diversos premis, com el Premi del Cinema Europeu al millor documental i ha aconseguit dues nominacions als Oscar, a la millor pel·lícula internacional i al millor documental, el primer cop que un film romanès rep aquesta distinció. Per la seva banda, Corpus Christi va arrasar als premis Àguila del cinema polonès, i va ser reconegut al Festival de Venècia, a més de ser preseleccionada per als Oscar i candidata als César i als Goya.

El cicle s’obrirà dijous 6 de maig a les 19.30 h amb Corpus Christi. La sessió inaugural serà presentada per l’eurodiputada Diana Riba, membre suplent de la comissió de Cultura i Educació del Parlament Europeu. Dijous 13 de maig es projectarà el documental Collective, i dijous 20 de maig Otra ronda.

El públic té la paraula

El premi LUX, que s’atorga des de 2007, es decidirà enguany per primera vegada conjuntament entre la ciutadania europea i els diputats al Parlament Europeu, que es repartiran la puntuació al 50%. El públic pot valorar fins al 23 de maig les tres pel·lícules a la pàgina web del premi, luxaward.eu, puntuant entre una i cinc estrelles.

La pel·lícula guanyadora serà anunciada pel president del Parlament Europeu, David Sassoli, en sessió plenària el 9 de juny, en presència dels directors dels tres films. A més de ser promogut pel Parlament Europeu, el llargmetratge vencedor serà adaptat per a persones amb problemes visuals i auditius.

Més informació

3/5/2021

Els espectadors poden votar des del 13 de desembre fins al 23 de maig de 2021, a través de la pàgina web luxaward.eu.

Notícia relacionada: El Parlament Europeu anuncia els 3 films finalistes del Premi Lux de Cinema