La Comissió Europea celebra l'acord polític sobre el programa Europa Creativa 2021-2027

La Comissió Europea va celebrar, el passat 14 de desembre, l'acord polític assolit entre el Parlament Europeu i els Estats membres de la UE sobre el nou programa Europa Creativa (2021 - 2027).

 

Les negociacions han finalitzat, a l’espera de l’aprovació definitiva dels textos legals per part del Parlament Europeu i el Consell Europeu. 

La comissària d'Innovació, Investigació, Cultura, Educació i Joventut, Mariya Gabriel, va afirmar: "Donem la benvinguda a l'acord polític sobre el nou programa Europa Creativa. El programa ha estat i és fonamental per promoure la diversitat cultural d'Europa, així com la competitivitat dels sectors cultural i creatiu. Ara s’ha modernitzat per equipar millor aquests sectors per afrontar els reptes, inclosos els provocats per la pandèmia".

El comissari del Mercat Interior, Thierry Breton, va assenyalar: "La cultura i l'ecosistema creatiu continua profundament afectat per la crisi actual. Aquest acord és un senyal important per a tots els socis de mitjans europeus, petits i grans, i tots els nostres creadors, en un moment en què necessiten el nostre suport més que mai. Europa Creativa és una eina essencial per a una digitalització i internacionalització més elevades d’aquests sectors clau. També enfortirà la resiliència dels nostres mitjans i la indústria audiovisual i reforçarà la llibertat i el pluralisme dels mitjans de comunicació a tota la Unió Europea".

El programa Europa Creativa és l’instrument emblemàtic de suport a la cultura i la creativitat i l'únic dissenyat per la UE per donar-los suport específicament.

Amb un pressupost específic de més de 2.400 milions d'euros, format per 1.800 milions d'euros en preus actuals i un recàrrega addicional de 600 milions d’euros a preus de 2018, el nou programa continuarà promovent la cultura i la diversitat lingüística, el patrimoni i la competitivitat, i permetrà a les organitzacions culturals i creatives, així com als professionals, co-crear i cooperar a través de les fronteres per arribar a un públic més ampli, tot abordant qüestions socials actuals i donant suport a artistes emergents. La branca MEDIA continuarà donant suport a projectes amb dimensió europea i internacional, així com fomentant el talent i donant suport a l'ús de les noves tecnologies per enfortir la competitivitat del sector. 

Per primera vegada, es donarà també suport al sector dels mitjans informatius en diferents accions de promoció d'alfabetització mediàtica, pluralisme i llibertat mediàtica sota la vessant intersectorial.

Més informació

15/12/2020

Més informació