Notícies

La Comissió presenta a Barcelona el nou instrument de finançament de la Nova Bauhaus Europea

16/04/2024

La Comissió Europea va explicar, dilluns 15 d’abril, en una jornada a Barcelona les oportunitats de finançament que ofereix la iniciativa Nova Bauhaus Europea (NEB per les sigles en anglès de New European Bauahaus). Es tracta d’un instrument financer que destinarà 120 milions d’euros l’any entre 2025 i 2027 per impulsar projectes sota els principis de la NEB: bellesa, sostenibilitat i inclusió.

L’acte, presentat i moderat per Àlex Navarro, responsable d’Europa Creativa Desk – MEDIA Catalunya, va ser inaugurat per la consellera d’Acció Exterior i Unió Europea, Meritxell Serret, i el director de la Representació de la Comissió Europea a Barcelona, Manuel Szapiro. També va comptar amb la participació de l’eurodiputat responsable de la ponència sobre la NEB al Parlament Europeu, Marcos Ros, el secretari general de Cultura, Jordi Foz; Elisabeth Tuà, de la Direcció General d’Ordenació del Territori, Urbanisme i Arquitectura de la Generalitat; el Secretari General d’Afers Exteriors i de la UE, Gerard Vives; i la cap de la Unitat de la Nova Bauhaus Europea del Centre Comú de Recerca de la Comissió Europea, Alina-Stefania Ujupan, entre d’altres.

Ujupan va exposar les futures línies d’actuació de la que va qualificar com “la més jove de les polítiques de la Comissió Europea”. La nova etapa d’aquesta iniciativa llançada fa tres anys i mig per la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, buscarà “consolidar i ampliar la NEB mantenint els seus principis com a moviment que s’ha creat i s’ha anat definint de baix a d’alt, com un projecte de co-creació. Amb aquest objectiu de promoure la participació i la implicació de professionals, entitats, empreses i organitzacions de diversos sectors (des de l’arquitectura i el disseny a la recerca, la innovació, l’enginyeria o la construcció); la Comissió Començarà ara un procés de consulta per definir l’estructura del nou instrument de finançament de la Nova Bauhaus.

Per la seva banda, l’eurodiputat Marcos Ros va explicar que el Parlament Europeu ha impulsat un ‘projecte pilot’ que oferirà un finançament complementari per a iniciatives en el marc de la Nova Bauhaus Europea.

L’acte va posar de manifest la participació destacada que fins ara ha tingut Catalunya, juntament amb la resta d’Espanya, en el moviment de la Nova Bauhaus. Des d’una implicació inicial i molt rellevant de socis que s’han vinculat al moviment, com la Fundació Mies van der Rohe, el Foment de les Arts Decoratives, l’escola Elisava o el Barcelona Centre de Disseny, que des del començament van esdevenir socis oficials de la iniciativa; fins a l’alta representació de projectes i iniciatives en les diferents edicions del Premis Nova Bauhaus. La darrera mostra, els premis 2024 que es van fallar divendres 12 d’abril i que van reconèixer el projecte ‘Horts al Terrat’  de l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat de l’Ajuntament de Barcelona amb un dels guardons.

En aquest sentit, el director de l’Àrea de Foment de la Delegació del Govern a Catalunya, Estanislau Vidal-Folch, va presentar un estudi que analitza la participació catalana en la iniciativa tant pel que fa als projectes reconeguts als premis com en els resultats a l’hora d’atraure finançament de les diferents convocatòries desplegades fins ara en el marc de la NEB. 

Així mateix, la coordinadora d’actuacions per al desenvolupament de les polítiques d’hàbitat urbà i territori de la Generalitat, Elisabeth Tuá Sardá, va exposar les línies clau que el govern català s’ha plantejat de desenvolupar per contribuir a l’èxit de la Nova Bauhaus en aquesta nova etapa.

La jornada també va servir per donar a conèixer projectes i experiències que s’estan desenvolupant a Catalunya en relació amb la Nova Bauhaus Europea. El fundador de l’Institut d’Arquitectura Avançada de Catalunya (IAAC), Vicente Guallart; el coordinador general de l’Ajuntament de Sant Boi de Llobregat, Francesc Gutierrez; i la directora de la Fundación TBA21- Thyssen-Bornemisza Art Contemporary, Rosa Ferré, van participar en una taula rodona moderada per la vocal de Sostenibilitat, Innovació i Relacions Internacionals del Col·legi Oficial d’Arquitectes de Catalunya (COAC), Greta Tressera. El projecte ‘Tova’, desenvolupat per alumnes del IAAC i que va guanyar els premis New European Bahaus de l’any passat; la creació de l’equipament social de l’Olivera DigitALL de Sant Boi i el projecte de la Nova Bauhaus dels Oceans, on participa la Fundación TBA 21, van centrar aquesta primera taula rodona, on el debat també va girar en torn de com els actuals desafiaments del canvi climàtic i la digitalització són a l’hora oportunitats per transformar i millorar els nostres espais públics.

La segona taula de projectes de la jornada, moderada pel director general d’Afers de la Unió Europea, Departament d’Acció Exterior i Unió Europea, Gerard Vives, va comptar amb la participació de la directora de l’Institut Català del Sòl (INCASOL), Maria Sisternas; el fundador de  l’estudi Entropic, Geoffrey James Eberle; el director de l’empresa Suru de mobiliari i il·luminacio, Alex Jiménez; i l’investigador de la Unitat ‘Smart Textiles’ del Centre Tecnològic Eurecat, Francesc Mañosa. Sisternas va exposar els projectes per a la construcció d’habitatge social que tingui en compte els valors de sostenibilitat, participació i estètica de la Nova Bauhaus. D’altra banda, el projecte Nest d’Entropic, que ha estat distingit en passades edicions dels premis New European Bauhaus, planteja un recobriment de façanes d’edificis que potencia la biodiversitat a les ciutats perquè permet la nidificació d’aus i insectes alhora que millora l’aïllament. Per la seva banda Àlex Jiménez va explicar com des de Suru es van plantejar abordar els reptes de sostenibilitat que afronta el sector del mobiliari i la il·luminació, com ara la separació de residus. L’empresa està innovant amb materials, disseny de producte i processos de fabricació per tal de promoure la circularitat i reduir l’impacte ambiental.

Des d’Eurecat, Mañosa ha explicat la participació del centre de recerca en el programa Worth de la Comissió Europea a través de dos projectes vinculats a la sostenibilitat en el sector de la moda i un tercer projecte relacionat amb la decoració. En els tres casos, es tracta de projectes que uneixen la creativitat i la innovació i que mostren la voluntat de la iniciativa de la Nova Bauhaus d’anar més enllà de l’arquitectura i l’urbanisme i d’extendre’s a nous àmbits i sectors.

La Nova Bauhaus Europea (NEB per les sigles en anglès de New European Bauhaus) és una iniciativa llançada per la Comissió Europea el 2020 que vol impulsar la transformació dels espais públics en base a tres principis: bellesa, sostenibilitat i inclusió. Es tracta d’una proposta creativa i interdisciplinària que compta amb la contribució de milers d’experts i organitzacions d’arreu d’Europa i d’altres parts del món.

Més informació sobre la Nova Bauhaus Europea

COMPARTIR

MÉS NOTÍCIES

16/07/2024
HBF+Europe obre la convocatòria de Post-production Support 
La línia de finançament HBF+Europe - Post-production Support, d'Hubert Bals Fund (International Film Festival Rotterdam - IFFR), que promou la participació de productors/es europeus/es com a coproductors minoritaris en projectes cinematogràfics d'alta qualitat de cineastes procedents d'Àfrica, Àsia, Llatinoamèrica, Orient Mitjà i parts d'Europa de l'Est, ha obert la convocatòria fins al 9 de setembre.
16/07/2024
El film MEDIA ‘Stranger’, guardonat al Festival de Karlovy Vary 2024
La 58a edició del Festival Internacional de Cinema de Karlovy Vary es va dur a terme del 28 de juny al 6 de juliol de 2024. Entre les pel·lícules guardonades figura el film amb suport d'Europa Creativa MEDIA Stranger, de Zhengfan Yang, que va rebre el Gran Premi de la Secció Proxima.
15/07/2024
Arriba la 2a edició de Flash Hub, congrés per a professionals de festivals i mostres de cinema
El 17 i 18 de juliol de 2024 es duu a terme la segona edició de FFLASH-HUB, Film Festivals Learning and Sharing Hub. Un esdeveniment destinat a la formació, intercanvi d’experiències i creació de xarxa per impulsar el creixement, la internacionalització i l’enfortiment del sector.
12/07/2024
Berlinale Co-Production Market 2025 anuncia les properes convocatòries de projectes de llargs de ficció i sèries de TV
La 22a edició del Berlinale Co-Production Market del European Film Market es durà a terme, un any més, en paral·lel al Festival Internacional de Cinema de Berlín del 15 al 19 de febrer de 2025.
12/07/2024
AGORA Film Market obrirà la convocatòria properament
El proper 22 de juliol AGORA Film Market, que es durà a terme de l'1 de novembre al 31 de desembre de 2024, obrirà la convocatòria. Es tracta d'una iniciativa amb suport d'Europa Creativa MEDIA en què cada any participen més de 200 pel·lícules.
11/07/2024
Comença el rodatge de la sèrie amb suport MEDIA ‘Pubertat’, de Leticia Dolera
S'ha iniciat el rodatge de la sèrie de ficció amb suport MEDIA 'Pubertat', dirigida, escrita i interpretada per Leticia Dolera.
11/07/2024
MediaTech SPRINT 2024 selecciona les 4 empreses participants amb reptes comercials i cerca cocreadors
La 6a edició de MediaTech SPRINT, taller d’innovació d’un dia que es durà a terme dimarts 24 de setembre a Potsdam-Babelsberg, ha seleccionat les quatre empreses que hi participaran com a propietaris de reptes i cerca cocreadors.
11/07/2024
Nova línia d’Eurimages de suport al màrqueting cinematogràfic i al desenvolupament del públic
Durant el segon semestre de 2024, Eurimages llança una nova línia de màrqueting cinematogràfic i suport al desenvolupament del públic.
10/07/2024
European Film Promotion obre la convocatòria Film Sales Support per al Fantastic Fest 2024
European Film Promotion ha obert la convocatòria de Film Sales Support (FSS) per a la promoció digital i física de pel·lícules europees recents presents al Fantastic Fest a Austin, Texas (20 al 24 de setembre de 2024).
10/07/2024
International Classic Film Market obre la convocatòria
La 12a edició de l'International Classic Film Market de Lumière Festival, que es durà a terme del 15 al 18 d'octubre de 2024 a Lió (França) amb el suport d'Europa Creativa MEDIA, ha obert la convocatòria.

Content

European Slate Development
(CREA-MEDIA-2024-DEVSLATE)

Termini: 13/des/2023

No hi ha convocatories d'aquesta categoria...

Business

Fostering European media talents and skills
(CREA-MEDIA-2022-TRAINING)

Termini: 04/mai/2022

No hi ha convocatories d'aquesta categoria...

Altres

Music Moves Europe
(CREA-CULT-2022-MME)

Termini: 12/gen/2023

No hi ha convocatories d'aquesta categoria...

Content

TV and online content
(CREA-MEDIA-2024-TVONLINE)

1r Termini: 07/des/2023
2n Termini: 14/05/2024

No hi ha convocatories d'aquesta categoria...

Content

European Co-development
(CREA-MEDIA-2024-CODEV)

Termini: 06/mar/2024

No hi ha convocatories d'aquesta categoria...

Content

European mini-slate development
(CREA-MEDIA-2024-DEVMINISLATE)

Termini: 10/set/2024

No hi ha convocatories d'aquesta categoria...

Content

Video Games and Immersive content development
(CREA-MEDIA-2024-DEVVGIM)

Termini: 24/gen/2024

No hi ha convocatories d'aquesta categoria...

Business

European Film Distribution
(CREA-MEDIA-2024-FILMDIST)

Termini: 25/abr/2024

No hi ha convocatories d'aquesta categoria...

Business

European Film Sales
(CREA-MEDIA-2024-FILMSALES)

Termini: 20/jun/2024

No hi ha convocatories d'aquesta categoria...

Business

Innovative tools and business models
(CREA-MEDIA-2024-INNOVBUSMOD)

Termini: 25/gen/2024

No hi ha convocatories d'aquesta categoria...

Business

Markets & Networking
(CREA-MEDIA-2024-MARKETNET)

Termini: 18/gen/2024

No hi ha convocatories d'aquesta categoria...

Business

MEDIA 360°
(CREA-MEDIA-2022-MEDIA360)

Termini: 12/abr/2022

No hi ha convocatories d'aquesta categoria...

Audience

Films on the Move
(CREA-MEDIA-2024-FILMOVE)

1r Termini: 14/mar/2024
2n Termini: 18/07/2024

No hi ha convocatories d'aquesta categoria...

Audience

European VOD Networks and Operators
(CREA-MEDIA-2024-VODNET)

Termini: 09/abr/2024

No hi ha convocatories d'aquesta categoria...

Audience

Networks of European Festivals
(CREA-MEDIA-2024-FESTNET)

Termini: 11/abr/2024

No hi ha convocatories d'aquesta categoria...

Audience

Networks of European Cinemas
(CREA-MEDIA-2024-CINNET)

Termini: 16/jul/2024

No hi ha convocatories d'aquesta categoria...

Audience

Audience Development and Film Education
(CREA-MEDIA-2023-AUDFILMEDU)

Termini: 30/mar/2023

No hi ha convocatories d'aquesta categoria...

Cross-Sectorial

Innovation Lab
(CREA-CROSS-2024-INNOVLAB)

Termini: 25/abr/2024

No hi ha convocatories d'aquesta categoria...

Cross-Sectorial

NEWS - Media literacy
(CREA-CROSS-2024-MEDIALITERACY)

Termini: 07/mar/2024

No hi ha convocatories d'aquesta categoria...

Cross-Sectorial

NEWS - Journalism Partnerships – Collaborations
(CREA-CROSS-2024-JOURPART-COLLABORATIONS)

Termini: 14/feb/2024

No hi ha convocatories d'aquesta categoria...

Cross-Sectorial

NEWS - Journalism Partnerships – Pluralism
(CREA-CROSS-2024-JOURPART-PLURALISM)

Termini: 14/feb/2024

No hi ha convocatories d'aquesta categoria...

Cultura

Projectes de Cooperació Europea a petita escala
(CREA-CULT-2024-COOP-1)

Termini: 23/gen/2024

No hi ha convocatories d'aquesta categoria...

Cultura

Projectes de Cooperació Europea a Escala Mitjana
(CREA-CULT-2024-COOP-2)

Termini: 23/gen/2024

No hi ha convocatories d'aquesta categoria...

Cultura

Plataformes europees per a la promoció d’artistes emergents
(CREA-CULT-2024-PLAT)

Termini: 31/gen/2024

No hi ha convocatories d'aquesta categoria...

Cultura

Xarxes europees d’organitzacions culturals i creatives
(CREA-CULT-2024-NET)

Termini: 07/mar/2024

No hi ha convocatories d'aquesta categoria...

Cultura

Entitats Culturals Paneuropees
(CREA-CULT-2024-PECE)

Termini: 31/gen/2024

No hi ha convocatories d'aquesta categoria...

Cultura

Circulació d’obres literàries europees
(CREA-CULT-2024-LIT)

Termini: 16/abr/2024

No hi ha convocatories d'aquesta categoria...