Anunciats els guanyadors del Premi de Literatura de la Unió Europea 2020

La Comissió Europea ha anunciat avui els guanyadors del Premi de literatura de la Unió Europea, que es concedeix cada any a autors emergents amb l’objectiu de reconèixer els nous talents literaris a tot Europa. Entre els guardonats figura la catalana Irene Solà, per l’obra 'Canto jo i la muntanya balla'.

El Premi de literatura de la Unió Europea mostra la riquesa de la literatura europea contemporània i el patrimoni cultural i lingüístic del continent. Els guanyadors d’enguany són:  

Nathalie Skowronek (Bèlgica), Lana Bastašić (Bòsnia-Hercegovina), Maša Kolanović (Croàcia), Stavros Christodoulou (Xipre), Asta Olivia Nordentoft (Dinamarca), Made Luiga (Estònia), Matthias Nawrat (Alemanya), Shpëtim Selmani (Kosovo), Francis Kirps (Luxemburg), Stefan Bošković (Montenegro), Petar Andonovski (Macedònia del Nord), Maria Navarro Skarange (Noruega) i Irene Solà (Espanya) per l’obra 'Canto jo i la muntanya balla'.

És la primera vegada que un llibre en català rep el Premi de literatura de la Unió Europea. Segons els comentaris del jurat: "El jurat ha seleccionat aquesta obra per la riquesa, naturalitat i expressivitat del seu llenguatge, per la manera poètica i imaginativa d'explicar una sèrie d'històries situades en un entorn natural i fronterer, a través de diversos narradors, alguns inesperats. Una novel·la que combina bellesa i duresa, amb un univers propi narrat en un estil vigorós i sorprenent."

La Comissió Europea va crear aquest premi l’any 2009 en el marc del programa Europa Creativa i s’organitza conjuntament amb la indústria editorial. Margaritis Schinas, vicepresident de la Comissió Europea, ha declarat: “avui ens reunim per oferir a alguns dels nostres millors autors emergents el trampolí que es mereixen per enriquir les nostres vides i la nostra societat”. Mariya Gabriel, comissària d’Innovació, Recerca, Cultura, Educació i Joventut, ha declarat: “la lectura és un instrument molt poderós per sentir emocions fortes, per transportar-se en l’espai i en el temps, per descobrir i viure noves experiències a través dels personatges de ficció. Ens obre i nodreix l’esperit. La Unió Europea està plena de talents que mereixen el nostre suport. Felicitats a tots els guardonats amb el Premi de la literatura de la Unió Europea d’enguany”.

El concurs està obert als països associats al programa Europa Creativa. Els jurats nacionals formats per editors, llibreters, autors i crítics seleccionen els premiats de cada país. Cada premiat rebrà un premi de 5.000 euros.

Més informació

19/5/2020

El Premi de Literatura de la Unió Europea és un guardó que organitza la Federació Europea i Internacional de Llibreters, el Consell Europeu d’Escriptors i la Federació Europea d’Editors, i compta amb el suport del programa Europa Creativa.

Més informació.