L'Observatori Europeu de l'Audiovisual publica un informe sobre el finançament del cinema europeu de ficció

L'Observatori Europeu de l'Audiovisual ha publicat un nou informe gratuït sobre finançament de cinema europeu de ficció. S'hi presenten, a mode de conclusió, diferents dades interessants sobre els llargmetratges europeus amb estrena a sales

Entre les dades presentades, podríem destacar-ne les següents:

  • El pressupost mitjà d'una pel·lícula europea de ficció és de 2,01 milions d'euros (any 2017).
  • Les majors fonts de finançament provenen clarament del finançament públic directe i de la inversió per part dels canals de televisió (tot representant el 26% i el 24% del total del finançament, respectivament).
  • El percentatge de finançament públic directe decreix amb l'increment de la mida del mercat i el volum del pressupost.

Basat en l'anàlisi dels pressupostos de 576 pel·lícules europees de ficció estrenades el 2017, aquest informe és probablement la més àmplia mostra paneuropea de dades disponible sobre finançament de pel·lícules europees. L'informe pretén donar dades concretes i és fruit d'una col·laboració entre l'Observatori Europeu de l'Audiovisual (part de el Consell d'Europa a Estrasburg, França) i l'European Film Agency Research Network (EFARN). El seu autor és Martin Kanzler (subdirector de departament d'informació de mercat en l'esmentat Observatori).

A l'informe s'ofereix una panoràmica des d'una perspectiva paneuropea i es complementa així el treball realitzat en els diferents àmbits nacionals. Es proporciona informació única basada en fets i sobre una àmplia varietat de qüestions, des de la quantificació del pressupost mitjà de les pel·lícules europees de ficció amb estrena a sala fins a la importància de les fonts de finançament individuals.

La mitjana de pressupost difereix àmpliament entre els països. No és sorprenent que el pressupost sigui més alt en mercats més grans i més baix en països amb poc potencial de taquilla. L'explotació en els mercats nacionals segueix sent clau per a la majoria de pel·lícules.

El pressupost mitjà d'una pel·lícula europea original de França, Alemanya, Itàlia, Polònia o el Regne Unit (els mercats més amplis inclosos a la mostra) és de 3,2 milions d'euros (2017) comparat amb els 1,5 milions d'euros que tenen de pressupost mitjà les pel·lícules de ficció produïdes a mercats europeus de mitjana escala i els 0,9 milions d'euros que tenen de pressupost les pel·lícules produïdes a mercats petits.

Podeu consultar l'informe complet des del següent enllaç.

10/2/2020

Descarregueu-vos l'informe gratuït des del següent enllaç.